Завод у Шестовиці: міфи та реальність


 

Поблизу Шестовиці у Киїнській громаді Чернігівського району планується будівництво промислового заводу – підприємства, яке займатиметься машинобудуванням. Довкола цього будівництва ходить багато чуток, а також є певна протидія. Тож ми поспілкувались із директором ТОВ «Інспецпром» Сергієм Масленніковим про перспективи функціонування заводу.

Сергій Маслєнніков на об’єкті

 

– На якому етапі будівництво заводу?

– Площа ділянки, де планується будівництво – 6 гектарів. Наразі ця територія огороджена та перебуває під наглядом охорони. Щодо будівництва, то воно факично не ведеться, адже наразі триває процес отримання будівельної документації, яка погоджується відповідними органами.

– Що виготовлятимуть на цьому підприємстві та чому частина мешканців виступала проти його будівництва?

– Ми зустрічалися з мешканцями Шестовиці у жовтні минулого року, запрошували на територію майбутнього заводу, відповідали на всі питання. Хто хотів почути – той почув нас. Основний напрямок – це машинобудування. Ми не вигадуємо щось нове, ми розширюємо діюче виробництво. У нас є співпраця з відомими автомобільними компаніями Європи. Мова йде про виготовлення як окремих деталей, так і збирання машин. До того ж, наявне обладнання та фахівці дозволяють нашому підприємству виконувати інші супутні замовлення, зокрема і державні. На жаль, певною групою осіб були розповсюджені чутки про те, що завод якимось чином буде шкідливим для місцевих мешканців. Звичайно, це неправда. Я вкотре повторююсь, що ані сміттєзвалища, ані якогось хімічного виробництва тут не буде і ніколи не планувалося!

– Питання з худобомогильниками та сибірською виразкою, якими також залякували людей, вирішене?

– Худобомогильники розташовані не на нашій приватній території. Втім, відповідні роботи по їх знешкодженню ми провели разом зі спеціалістами Держпродспоживслужби, Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, представниками департаменту екології облдержадміністрації та у співпраці з місцевою владою. Всі ями засипані хлором, залиті бетоном та огороджені. Є відповідні акти. Також під час комісійного обстеження визначено, що місце захоронення спалених трупів 3-х голів великої рогатої худоби, які загинули від «сибірки» у 1951 році, взагалі знаходиться поза межами території майбутнього заводу. Тобто будь-які маніпуляції на цій темі є відверто надуманими.

– Цікаво, хто може стояти за цими плітками?

– Безпосереднім підбурюванням людей займаються деякі місцеві активісти. Частина з них, можливо, і мають щирі наміри і намагаються, так би мовити, захистити село від умовно «поганого» підприємства. Адже перебувають під впливом тих, хто прямо виконує вказівки ляльководів згори. На жаль, навіть у часи війни в наших державних органах знаходяться люди, які хочуть банально заробити грошей на бізнесменах. Використовуючи службове становище, чинять тиск на підприємство усіма методами. Один з них – підбурювання громади. Інший – різноманітні обшуки та перевірки контролюючих органів. Ми достеменно знаємо, хто це робить і яку мету сповідує. Прикро лише, що звичайних людей вважають за дурнів і втягують в цю авантюру.

– Як Ви збираєтесь протистояти цим процесам?

– Свою порядність ми доводимо справами. Як тільки ми офіційно зареєстрували наше підприємство в Шестовиці, то почали сплачувати податки в бюджет місцевої громади. З жовтня 2023 року вже сплачено понад 5 мільйонів гривень. І хоч фактично заводу в Шестовиці ще немає, однак «Інспецпром» є діючим підприємством, і ми маємо виробничі потужності безпосередньо в Чернігові. Завод у Шестовиці – це розширення нашої діяльності. Усі кроки по будівництву робимо чітко згідно законодавства. Близько 20 різноманітних контролюючих структур повинні дати свій дозвіл перед тим, як ми почнемо будівельні роботи. Знову ж таки, це і екологія, і археологія, і ДСНС і так далі. Тобто нас перевіряють усі, і жодних ризиків, що тут буде побудоване щось, що не відповідає нашим заявам, немає!

Скоро в Шестовиці відбудуться збори села. Достеменно знаємо, що частина активістів хочуть знову замилити людям очі байками про «шкідливе» підприємство і підбурити селян. То ж хочу звернутися до жителів Шестовиці – не вірте вигадкам! «Інспецпром» – не загроза громаді, більш того, ми зацікавлені в розвитку села. На відміну від тих, хто намагається вставляти нам палиці в колеса. За останній рік ми допомогли відремонтувати насосне обладнання свердловини у Шестовиці, встановили дитячі тренажери біля клубу, допомогли в ремонті будинку культури та музею. Підтримуємо місцеву ветеранську організацію та надаємо адресну допомогу людям з обмеженими фізичними можливостями.

 

Спілкувався Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"