В області може з’явитися завод біопалива


 

Біологічне паливо – зі сміття. Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко повідомив про зацікавленість однієї з приватних компаній інвестувати гроші в завод із виробництва біопалива. Окрім енергетичної складової підприємство вирішить ще одну проблему – утилізацію сміття. Після проведення консультативних зустрічей з потенційними інвесторами та експертами Андрій Прокопенко звернувся листом до т.в.о. Міністра енергетики України Ольги Буславець з проханням сприяти обранню Чернігівської області в якості пілотної для реалізації інноваційного проекту.

 

«Нещодавно до нас звернулась компанія “ТММ” з пропозицією налагодження переробки твердих побутових відходів у синтез-газ з високим вмістом водню. Це найбільш прогресивна та екологічна технологія визнана у світі. Саме з водневою енергетикою провідні західні країни пов'язують перспективи своїх національних економік», - пояснив Андрій Прокопенко.

Відомо, що наразі Міністерство енергетики України розглядає перспективи налагодження німецько-українського партнерства в напрямку виробництва «зеленого» водню.

За словами голови ОДА, Чернігівщина має суттєві конкурентні переваги для реалізації такого інвестиційного проекту, зокрема, це: наявність значного обсягу сировини для виробництва RDF-палива, вільні земельні ділянки з високим рівнем інвестиційної привабливості, інфраструктуру для транспортування та зберігання вироблених джерел енергії (водню).

Якщо завод все-таки побудують, то економіка Чернігівської області отримає ряд плюсів. Зокрема, можливість звести до мінімуму обсяги накопичення сміття, а на перспективу взагалі ліквідувати полігони твердих побутових відходів і сміттєзвалища. Нині в Чернігівській області розташовано 3 полігони і 50 сміттєзвалищ твердих побутових відходів. До того ж це дасть змогу наростити  інвестиції та створити нові робочі місця, отримувати стабільний дохід до місцевих бюджетів і забезпечити стійке економічне зростання.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"