У Чернігові встановлюють мобільні укриття


 

У Чернігові встановили п’ять нових мобільних укриттів, які місто отримало від благодійного фонду «Юність 2.0» в рамках проекту SafePlace4UA. Їх виготовлення і встановлення профінансували українські підприємці.

 

Ці сховища невеликі, розраховані на одночасне перебування 15 осіб. Це монолітна конструкція з арматури та бетону. Всередині є лавки для сидіння, укриття також мають освітлення і вентиляцію. Як зазначають представники проєкту, дизайн кожного сховища унікальний, його обирають благодійники, які спонсорують створення таких об'єктів.

Такі укриття не вбережуть від прямого попадання, але від уламків ворожих снарядів точно захистять. Встановлюють їх у густонаселених місцях, у місцях скупчення людей та біля зупинок громадського транспорту.

«Від Чернігівської міської ради надійшов запит на 20 таких мобільних укриттів, – говорить голова благодійного фонду «Юність 2.0» та керівник проекту SafePlace4UA Ілля Блохін. – Шість із них уже доправили в місто. Це сертифіковані укриття: підприємство, яке їх виготовляє, має всі дозволи та сертифікати відповідності по ДСТУ 9194. Це швидкоспоруджувані об’єкти цивільного захисту. Укриття відповідають усім вимогам, які наразі є в Україні. Воно повністю готове для використання після встановлення, є всі умови для людей».

Один такий об’єкт був встановлений біля модульних будинків по вулиці Дрозда. Ще п’ять встановлять в районі Масанів, на вулиці Стрілецькій, в Зеленому Гаї, біля колишнього магазину «Сіверський» і на кінцевій зупинці громадського транспорту біля пляжу «Золотий берег».

Проєкт зі встановлення таких мобільних укриттів на вулицях українських міст стартував у вересні 2022 в Миколаєві, а згодом у Херсоні встановили десяток таких об’єктів. Вони спроектовані за ізраїльськими зразками.

Ціль активістів – 1000 укриттів в українських містах, а пріоритет у розміщенні – місця масового скупчення людей. Представники проєкту запевняють, що засоби цивільної оборони так само важливі, як перехоплювачі, адже саме розліт уламків стає причиною 90% жертв при обстрілі відкритих територій.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"