Тенденції посівної і тваринництва


 

Директор департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олег Крапивний повідомив, що фермерські господарства та агропідприємства області почали сіяти ярі зернові культури: овес, пшеницю, ячмінь та горох.

 

За його словами, зменшилися площі під експортно орієнтовані культури, але збільшилися під технічні культури. Майже удвічі більше засівають сої, суттєво зросли й площі під сівбу озимого ріпака. Агровиробники переорієнтовуються на інші культури, які можна переробити на місці, і далі вже реалізовувати готову продукцію.
У галузі тваринництва на Чернігівщині спостерігається тенденція зростання надоїв молока, котрі за останні 25 років зросли майже у 5 разів. І це при тому, що поголів’я корів з початку дев’яностих щороку в області зменшується на 3-4%. Проте, виробництво молока зростає: за чверть століття надій на корову зріс у 4,7 рази. Якщо в 1998 році надій на корову становив 1,5 тисячі літрів молока за рік, то за 2023 — понад 7 тисяч літрів на корову. Такі тенденції пов’язані зі зміною технологій, підходів та розумінням перспективи. Усвідомлення, що тваринництво — це не соціальна сфера, а бізнес, налаштовує до створення кращих умов: щоб тварині було комфортно, вдосконалюють умови погодівлі, раціони, підвищують якість корму та й технологія доїння покращується постійно.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"