«Сударям» і «государям» закон не писаний

Не хочеш платити податки, служити в армії, реєструвати рухоме і нерухоме майно, підпорядкуватися діючим судовим і правоохоронним органам – вигадай власну державу! Колишній викладач Чернігівського технологічного університету Олег Брильов так і зробив. Аби уникнути звинувачень у сепаратизмі, свою «державу», територія якої охоплює землі Чернігівської області, він назвав «Світовою Міжнародною Екстериторією», а себе величав «Його Величністю Государем Титульного Суверенного Народу України».

Ідея колишнього викладача філософії припала до душі багатьом наївним громадянам не лише на Чернігівщині, але і на Харківщині, Одещині, Дніпропетровщині, Запоріжжі. Кишені жертв «Його Величності» були спустошені як при оформленні документів, так і при програші судових справ. Зрештою, цього тижня в Чернігові поліція арештувала транспортні засоби одного з «підданих Государя» та «генерала» його «армії».

«BMW» з несанкціонованими номерними знаками особисто зацікавив начальника нової поліції Олександра Леонова. Коли поліцейський зупинив автівку, її власник пояснив, що номерний знак на його автомобілі вказує на приналежність до «Світової Міжнародної Екстериторії Його Величності Государя Титульного Суверенного Народу України». На прохання начальника Управління патрульної поліції Чернігова пред’явити документи на транспортний засіб, водій показав папери з таким самим логотипом, що і на номерному знаку, та повідомив, що інших документів він не має.

Олександр Леонов викликав найближчий патрульний екіпаж для складання адміністративного протоколу. Зрештою, патрульні знову пересвідчилися в тому, що реєстраційні документи на авто недійсні. На місце пригоди прибули представники чернігівської митниці, які, перевіривши машину, з’ясували, що транспортний засіб п’ять років тому завезли в Україну з-за кордону. Увесь цей час власник авто їздив на ньому без відповідного митного оформлення.

Доки тривало оформлення правопорушення, на підкріплення «підданому» прибув цілий «генерал армії». Приїхав на синій «дев’ятці» з такими ж номерними знаками.

Ось як це описують поліцейські: «З авто вийшов чоловік у військовій формі з погонами генерала армії і повідомив, що він представник Його Величності Государя Титульного Суверенного Народу України і хотів би розібратися в ситуації, що виникла. Під час перевірки автомобіля ВАЗ-2109 з’ясувалося, що номери кузова належать іншому автомобілю, а документи також видані Государем Титульного Суверенного Народу України».

На двох «підданих», які з певних причин не захотіли бути просто українцями, склали адміністративні протоколи. Автомобілі ж вилучили і відвезли на штрафний майданчик.

«Батьком» організації «Титульний Суверенний Народ України» є Олег Олексійович Брильов, який у минулому працював викладачем кафедри філософії Чернігівського технологічного університету. Покинувши неприбуткову педагогічну діяльність, він оголосив себе «Його Величністю Государем Титульного Суверенного Народу України», а землі Чернігівщини «Світовою Міжнародною Екстериторією». В офіційних джерелах вдалося відшукати безліч судових рішень з прямим чи непрямим визнанням нікчемними документів, які видає «государ». Їх «щасливим» власникам обіцяли значні привілеї, а саме: можливість не платити податки державі, не оплачувати комунальні послуги, не підкорятися діючим судовим і правоохоронним органам. За «привілеї», природно, варто платити, оскільки так званий паспорт і інші документи, зрозуміло, коштують певних грошей. Суми озвучують різні – 250-300 гривень за паспорт. Зрештою, так звані документи виявляються лишень гарно оформленими папірцями, «фількіними грамотами» – юридично нікчемними документами.

Мораль цієї історії: голова дана людині для того, щоб думати, а не шапку носити.

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"