Стартувала реєстрація на ЗНО


 

З першого лютого розпочалася реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання-2022, і триватиме вона до 9 березня включно. Керівники закладів освіти зможуть зареєструвати учнів (слухачів, студентів) для проходження ДПА у формі ЗНО до 1 березня 2022 року.

 

Цьогоріч основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 23 травня тестуванням з фізики і завершиться 17 червня тестуванням з біології.

За державний рахунок кожний зареєстрований учасник зможе перевірити свої знання з 5 предметів. Якщо ж випускники захочуть скласти більше предметів, то це доведеться оплачувати додатково. Вартість складання додаткових навчальних предметів відрізнятиметься залежно від того, чи є у сертифікаційних роботах завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю, адже такі завдання перевіряють екзаменатори, чию працю потрібно оплатити. Так, у 2022 році, щоб додатково скласти одну з іноземних мов (англійську, німецьку, іспанську або французьку), потрібно буде сплатити 789 грн, вартість складання інших навчальних предметів (історія України, географія, фізика, хімія чи біологія) становитиме 354 грн.

За правилами зовнішнього незалежного оцінювання випускникам шкіл необхідно буде скласти ДПА з чотирьох предметів. Обов’язковими є українська мова та математика. Третій предмет можна обрати між історією України та іноземною мовою, четвертий – на вибір.

Проте цього року будуть нововведення, пов’язані з українською мовою і математикою. Так, математика має два рівні: стандартний та профільний. Стандартний рівень передбачає лише оцінку для школи і рахується за 12-бальною шкалою. Профільний рівень – для тих, кому математика потрібна для вступу. Також учасники матимуть вибір між іспитом лише з української мови чи з української мови та літератури. Тестування з української мови триватиме 150 хвилин, і учасник отримає за нього дві оцінки: за 12-бальною шкалою для ДПА та за 100-бальною – для вступу. У той же час, якщо учасник обере українську мову та літературу, то отримає інший зошит, із яким працюватиме 210 хвилин. За цей предмет передбачено три оцінки: за 12-бальною шкалою для ДПА з української мови, за 100-бальною – для вступу з української мови та за 100-бальною – для вступу з української мови та літератури.

Який саме предмет обрати, випускник має вирішити сам, попередньо вивчивши умови вступу у тому навчальному закладі, куди потім подаватиме документи.

Загалом ЗНО можна буде скласти з тринадцяти предметів: української мови, української мови і літератури, математики, математики рівня стандарт, хімії, фізики, історії України, географії, біології,а також німецької, французької, іспанської та англійської мов.

Результати основної сесії ЗНО з усіх навчальних предметів будуть розміщені на інформаційних сторінках учасників тестування до 30 червня 2022 року включно.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"