Скандал у чернігівській школі: школярі поширюють Z-символіку


 

Мама семикласника з Чернігівської спеціалізованої загальноосвітньої школи № 2 Альона Нестеренко зазнає цькування з боку деяких батьків школярів через публікацію про зростання проросійських настроїв серед учнів навчального закладу. За словами чернігівки, у школі відсутні навіть натяки на патріотичне виховання, а замість нього навчальним закладом шириться флешмоб на підтримку армії, що здійснює геноцид українців.

 

Альона Нестеренко опублікувала малюнок з абревіатурами «ZOV» «СВО» – це, як відомо, заборонені в Україні символи, які використовує в геноцидній війні проти українців російська федерація.

Художню пошесть школярів виклали в мережу

 

«Декілька хлопців у класі малюють такі прапорці і, розмахуючи ними, вигукують те, що там написано. Потім кріплять це собі на рюкзаки, як бейджики, і так ходять. Пишуть це на дошці. І це не тільки в одному класі, в інших також ця пошесть несеться», – стверджує жінка.

Альона Нестеренко з сином

 

Після публікації мамі школяра стали відкрито погрожувати батьки його однокласників: «У батьківському чаті мене назвали хворою, порадили змінити школу, щоб всі могли спокійно дихати без «сім’ї патріотів». Гірко, що головною проблемою є моє поширення цієї ситуації, а не те, що мізки дітей засмічені безкінечним поглинанням російського контенту, від якого їм «по приколу» шуткувати про СВО і ZOV. Наслідки такого впливу нікого, окрім мене, не турбують...»

А від одного з батьків невинних хлопчиків навіть посипались погрози: «..у**буй в Польшу, бо тебе п**да».

Мама школяра каже, що цілком свідома того, що її дитині після цього можуть створити нестерпні умови в школі.

Допис Альони Нестеренко та реакції на нього із погрозами

 

«Я дуже переживаю через це, хоч дитина і каже, що готова до цього. Але я не вважаю це маленькою проблемою окремого класу, яку потрібно було швидко зам'яти, щоб ніхто не почув і не побачив. Це системна проблема впливу на дітей російської пропаганди, яку потрібно негайно вирішувати. Це не якась моя особиста істерика, як це намагається дехто виставити. Це запрошення до надважливої дискусії».

Пані Альону підтримують батьки дітей із інших навчальних закладів і відкрито звертаються до начальника управління освіти Василя Білогури з вимогою нарешті зайнятись національно-патріотичним вихованням.

«Василю Білогуро, чи не пора освітнім закладам почати проводити роботу з дітьми? Чи, як завжди, – тикати пальцями на всіх та намагатися все затерти?», – пише одна з мам.

Ні начальник управління освіти ЧМР, ні директор навчального закладу досі жодним чином не прокоментували ситуацію. Але факт залишається фактом – на третьому році повномасштабної війни в чернігівській освіті відсутнє національно-патріотичне виховання як таке.

 

Поліція проведе перевірку

 

У понеділок відбулась зустріч з адміністрацією школи, на якій також була присутня шкільна психологиня та дільничний інспектор.

«Мого сина опитали, склали протокол, за результатами якого буде проведена перевірка на предмет розповсюдження забороненої символіки збройної агресії російської федерації, що несе за собою відповідальність. Хочу особисто подякувати за розуміння і професіоналізм дільничному інспектору Леоненку (ім'я та по-батькові, на жаль, не запам'ятала). І особливо дуже вдячна директору Горнюк Наталії Миколаївні за організацію цієї зустрічі, чітку, професійну та виважену позицію», – написала Альона Нестеренко.

Вона також додала, що розуміє наслідки публічності цієї історії, але це дуже корисний прецедент, щоб нагадати суспільству про надзвичайну важливість патріотичного виховання молодого покоління. Про необхідність говорити, говорити і говорити з дітьми про війну, про героїв, що віддають за них життя, про повагу до державної символіки і наслідки подібних «жартів» з символікою країни агресора.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"