Седнівське цілюще джерело


 

У Седневі, окрім пам’яток історії та культури, є одне місце, популярне у туристів, паломників та гостей нашої області – Свята криниця. Це джерело б’є з-під землі з височезної кручі над річкою Снов.

 

За старовинною легендою, тут, у горі, під землею, є аж три струмки, і ось вони перед виходом назовні злилися в одне джерело, один потік. Седнівці зробили таке облаштування: в місці виходу джерела з-під землі поставили звичайне колодязне коло, щоб вода з гори заходила в колодязь, а через нижчий отвір виходила назовні. Отвори зроблено так, що рівень води в криниці – близько півметра, щоб можна було, нагнувшись, зачерпувати воду відром. Дно криниці забетонували, щоб вода не входила в землю, не замулювалася. З криниці вода вільно тече струмком у Снов. Святою криницю назвали не лише тому, що віряни спорудили над джерелом капличку з іконами, а й тому, що вважають цю воду не просто смачною, а й цілющою. Насамперед тому, що вода зі Святої криниці дуже довго не псується!

Загалом за неофіційними даними в Чернігівській області є декілька сотень джерел. Вони є практично в усіх районах Чернігівщини. Багато з них є гідрологічними пам’ятками природи. З ними, як правило, пов'язані легенди про дивовижні чи то зцілення, чи спасіння від посухи.

Вірити в це чи ні – то справа кожного. Проте той факт ,що джерельна вода – чиста, свіжа, прозора та може стояти довго і не псуватися то дійсно так.

 

Софія ЖЕВЕДЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"