Псевдомінування вже у Чернігові


 

24 січня чернігівських школярів та вихованців дитячих садочків довелося терміново евакуювати з освітніх закладів міста, через повідомлення про замінювання всіх навчальних закладів міста. І якщо для школярів був  зупинений навчальний процес і їх вчителі вивели з приміщень шкіл, то ось дошкільнят вихователям  довелося піднімати з ліжечок, швидко одягати та виводити на вулицю. Адже у малюків саме була тиха година, коли надійшло повідомлення про ймовірне замінування.

 

Його одержали на гарячу лінію СБУ. В ньому «мінери» назвали себе KARNAVALом і заявили про те, що разом з групою Gerex заклали чимало вибухівки у кожний навчальний заклад Чернігова і вимагають виплатити їм 15 млн гривень на мобільний номер. На зібрання коштів дали дві години. Потім обіцяли все підірвати.


«Сьогодні надійшло повідомлення про замінування закладів освіти міста. Всі керівники закладів діяли за протоколом, а саме: терміново зупинили освітній процес, організували евакуацію з приміщень, інформували батьків про необхідність забрати дітей додому, написав на своїй сторінці у Фейсбук начальник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура. -  Наразі, відповідні служби проводять обстеження приміщень закладів та прилеглі до них території на предмет наявності вибухонебезпечних речовин чи предметів. Після цього освітній процес в закладах буде відновлено".
Схожа ситуація із хибними замінуваннями склалася не тільки в Чернігові. Того ж  дня майже ідентичне повідомлення отримали в  Одесі та  Запоріжжі.
В багатьох містах України за останні декілька тижнів надходили анонімні повідомлення про замінування шкіл та дитячих садочків. Так тижнем раніше, через постійні повідомлення про замінування, всі школи Черкас перевели на дистанційне навчання.
За словами міністр внутрішніх справ Дениса Монастирського, близько 70% повідомлень про замінювання в Україні надходять з окупованих територій або з Російської Федерації, частина – з Білорусі і одна п’ята з України. Так за останній місяць до МВС надійшло близько п'яти сотень повідомлень про замінування. А це половина від усіх подібних заяв, які надійшли до правоохоронців за весь минулий рік. Міністр зазначав, що це свідчить про те, що псевдо мінування все частіше використовується, як інструмент гібридної війни.
В СБУ кажуть, що випадки хибних замінувань з початку року стрімко зросли і за цим стоять спецслужби Росії, які прагнуть розхитати ситуацію в Україні, а до псевдомінувань залучають громадян України.
На щастя, повідомлення виявилося хибними. І після перевірки всіх навчальних закладів, вже наступного дня школи і садочки відновили свою роботу в звичайному режимі.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"