Поверніть полонених з ЧАЕС!


 

11 березня рідні військовополонених нацгвардійців, які під час повномасштабного вторгнення росіян охороняли Чорнобильську АЕС та потрапили в полон 24 лютого 2022 року, вкотре вийшли на мирну акцію. Вони вимагають звільнення своїх рідних з російського полону.

 

Чергову акцію родичі та близькі полонених військових провели на Красній площі в Чернігові. Цього року це вже третя така акція, на яку зібралося близько 80 учасників. Люди виходять, щоб нагадати про те, що 103 нацгвардійці вже два роки перебувають у полоні майже без жодних звісток.

За словами родичів полонених, про місце і умови перебування їхніх рідних відомо дуже мало. Адже це та інформація, яку розповідають повернені.

Як заявила співорганізаторка акції, матір військовополоненого нацгвардійця Оксана Гончаренко, мітингувальники зібралися, щоб їх «почула наша влада, щоб прискорити процес і повернути наших рідних хлопців». Адже зв’язку з близькими у них майже немає. А в тих поодиноких листах, які отримали рідні полонених, була написана одна лиш однакова фраза: «Жив, здоров. Зі мною все добре».

«Ми намагаємося донести до людей, що це велике горе, що коли ти не чуєш і не бачиш свого рідного сина, брата, чоловіка – це дуже боляче. Це просто розриває серце, розриває наші душі», – говорить Оксана Гончаренко. – Адже за ввесь час полону був ще дзвіночок від сина, дали подзвонити по вайберу, по відеозв’язку, я побачила свого сина, я почула його голос. Дуже худий, очі втомлені. Тільки просив, щоб ми намагалися якомога швидше витягнути їх з полону і все. Я поговорила з сином п’ять хвилин і одну секунду. Я просила: синочку, тільки тримайся, бережи себе. Ще були листи, які нам передали через Червоний Хрест, через НІБ. І в листі син мій написав: “Живий, здоровий. Зі мною все добре”. Це все, що він міг написати, бо це вони писали під диктовку і, як ви розумієте, під дулами автоматів».

Ці люди згуртувалися та почали їздити на такі заходи всією Україною, аби суспільство пам’ятало про своїх героїв . І такі акції рідні полонених планують проводити, допоки всі ті, кого російські загарбники тримають у своєму полоні, не стануть на українську землю та не переступлять поріг рідного дому.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"