Переселенцям купують квартири


 

У Чернігові реалізовують програму з придбання у комунальну власність територіальної громади міста житла для надання в тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам на 2021-2024 роки, яка була прийнята вперше наприкінці минулого року. Наразі у місті 35 таких родин. Для них планується закупити 19 однокімнатних та 16 двокімнатних або трикімнатних квартир на первинному чи вторинному ринку.

 

У грудні 2021 року в Чернігові вже придбали п’ять квартир (чотири трикімнатні і одну двокімнатну) для таких сімей. Розподіл п’яти придбаних квартир відбувся в січні цього року у міській раді шляхом жеребкування серед претендентів.

«У нас був дуже короткий термін для здійснення закупівлі, оскільки лише наприкінці грудня ми отримали кошти. Варіантів для закупівлі загалом було більше двох десятків, але багато з них не відповідали вимогам, – говорить начальник відділу квартирного обліку та приватизації житлового фонду Чернігівської міської ради Михайло Католик. – Від двох квартир нам довелося відмовитися через те, що вони були у незадовільному технічному і санітарному стані. Ще у кількох випадках була відмова власника в останній момент та власник знаходився за межами країни і не зміг вчасно прибути чи передоручити своє право на продаж. Одна квартира мала судовий спір».

У 2022 році планується придбання ще дев’ять квартир для внутрішньо переміщених осіб. Очікується, що фінансування цих заходів з державного бюджету відбудеться вже у березні. Адже ці квартири купують на умовах співфінансування – 70% коштів надаються з державного бюджету України і 30% – з бюджету територіальної громади міста.

Нагадаємо, житло для переселенців за цією програмою надається в тимчасове користування, без права на його приватизацію та будь-яке відчуження в майбутньому. Додаткова плата за користування таким житлом – відсутня, але однією з умов договору є вчасна сплата за надані комунальні послуги та спожиті енергоносії.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"