На Чернігівщині працюють

мобільні медичні бригади чотирьох організацій


 

Чернігівщина є дуже великою областю за територією, і останні два роки у зв’язку з бойовими діями велика кількість населення не має можливості доїхати до медзакладів для отримання консультативної допомоги медика.

Тому наразі в області реалізується відразу декілька проектів мобільних медичних бригад, коли лікарі різного профілю виїздять у віддалені населені пункти області і надають їх жителям безоплатну медичну консультативну допомогу.

 

Право кожного громадянина на охорону здоров'я та медичну допомогу гарантовано Конституцією України та закріплено в інших законодавчих актах, зокрема й міжнародних. На жаль, в умовах війни відповідні послуги не завжди доступні, особливо для жителів логістично складної Чернігівської області. Тут у пригоді стали мобільні медичні бригади.

Бригада Червоного Хреста на виїзді

 

«Кожен громадянин України має рівний доступ до медичних послуг незалежно від місця його проживання і важкості захворювання. У свою чергу держава створює умови для ефективного і доступного медичного обслуговування. В умовах воєнного стану стало актуальним і важливим питання отримання медичних послуг пацієнтами, які з тих або інших причин не мають змоги регулярно відвідувати районні, обласні або міські лікарні. І ось тут на виручку приходять мобільні медичні бригади, – розповідає в.о. заступника начальника Управління охорони здоров’я ОДА Олена Захарченко. – Сьогодні в Чернігівській області працює відразу декілька проектів медичних мобільних бригад. Одну з ініціатив реалізує благодійна організація «Чернігівська МЕРЕЖА» у співпраці з громадами та за підтримки Чернігівської ОВА. Це проєкт відновлення доступу до медичних послуг. У лютому цього року в межах ініціативи мобільні бригади здійснили більш ніж 10 виїздів, оглянувши понад 300 жителів Варвинської, Талалаївської та Срібнянської громад. Вдалося провести понад 300 скринінгів на виявлення хвороб різного характеру, виписати рецепти та направлення до вузьких спеціалістів, провести огляди маломобільних осіб за місцем проживання. Окрім цього, з весни 2023 року працює проект мобільних виїзних бригад лікарів-гінекологів. Також в області з червня 2022 року працюють медичні мобільні бригади, створені за сприяння донорів австрійського товариства «Червоного Хреста». Окрім цього, в рамках обласного проекту контролю та профілактики хвороб організовано мобільну доставку фахівців різних напрямків переважно з закладів охорони здоров’я обласного рівня».

 

Мобільні бригади гінекологів

 

З березня 2023 року в області працює проект мобільних бригад сексуально-репродуктивного здоров’я, заснований Фондом ООН у галузі народонаселення за підтримки благодійної організації «100% життя». За цей мобільні бригади здійснили 206 виїздів, в ході яких лікарі оглянули понад чотири тисячі жінок у більш ніж 15 громадах.

«Допомога жіночому населенню надається абсолютно безкоштовно на всій території Чернігівської області. Девіз цієї мобільної бригади: «Безкоштовні медичні консультації – зовсім поруч». Ми надаємо такі послуги, як огляд лікаря акушера-гінеколога, ультразвукове дослідження, кольпоскопія, інші специфічні дослідження, а також консультації з питань жіночого здоров’я, включаючи до- та післяпологовий період, здоров’я матері, грудне вигодовування, догляд за дитиною, – розповіла медичний директор Чернігівського пологового будинку та координатор проекту Галина Леник. – Крім того, бригади надають консультації з питань ВІЛ-інфекцій і захворювань, що передаються статевим шляхом, а також надають медичну та соціально-психологічну підтримку постраждалим від домашнього насильства та інших видів насильств, зокрема пов’язаних з війною».

У складі цієї мобільної бригади працює троє лікарів акушерів-гінекологів і троє працівників молодшого медичного персоналу. Про приїзд лікарів до населеного пункту завчасно повідомляють генеральні директори первинної медичної ланки або голови територіальних громад.

«Кожен рік ми починаємо з прикордоння. Минулого року почали з Добрянської громади, цього року – з Городянської громади. Загалом побували в усіх районах області. Відвідали і такі віддалені громади, як Варвинська, Понорницька, Батуринська, Лосинівська, – говорить Галина Леник. – Консультації та огляд пацієнтів проводимо в ФАПах, якщо вони уціліли, або в приміщені сільради, клубу. Тобто там, де є можливість. Також огляд може проводитися і в приміщенні медичної машини, яку нам надали донори».

 

Медичні бригади «Мобільний автобус»

 

На території Чернігівської області діє і проект «Мобільний автобус», який впроваджує Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Так, наприкінці 2022 року заклад отримав два сучасні автобуси від Всесвітньої організації охорони здоров’я. Ці автобуси були направлені для формування у населення області позитивного ставлення до вакцинації та проведення відповідних імунопрофілактичних заходів. З цією ж метою з січня 2023 року почалися виїзди у віддалені населені пункти, а з часом до таких виїздів почали залучатися і медичні працівники різного профілю.

«В ході виїздів ми отримували зворотній запит від громад на отримання більшого спектру послуг. І з часом ми залучили до роботи фахівців різних профілів із медзакладів обласного рівня, які могли б виїздити у віддалені населені пункти і надавати консультативні послуги на місцях. Кожному виїзду передує значна робота протягом місяця-півтора, щоб розуміти реальні запити населення та залучити потрібних лікарів. Організовані були виїзди і спільно з фахівцями онкоцентру, – розповідає генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Чепурний. – Так, за 2023 рік наші бригади відвідали 31 населений пункт, надавши послуги близько п’яти тисячам жителів області. При цьому у 4,3 тисячі осіб виявлено патології, що потребували подальшої діагностики і лікування.

Сьогодні ця послуга має великий попит серед населення. І саме діагностування розладів здоров’я на ранніх стадіях дає позитивний ефект у подальшому лікуванні. Тому спектр послуг плануємо розширювати».

До слова, до медичних послуг, які можна отримати на базі виїзного медичного кабінету «Мобільний автобус», додали низку супутніх. Йдеться про експрес-дослідження питної води на вміст нітратів. Також проводиться поширення інформації про засади здорового способу життя, особливо серед дитячих колективів, залучення фахівців із ментального здоров’я. Налагоджена співпраця і з центром крові з метою пошуку потенційних донорів.

 

Мобільні медичні бригади «Червоного хреста»

 

Ще один проект мобільних медичних бригад діє на території Чернігівської області з червня 2022 року. Його реалізує Чернігівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України. Донор ініціативи – Австрійський Червоний Хрест.

«Спочатку діяли чотири наші мобільні бригади, які перебували у місті Чернігові і які співпрацюють з Чернігівським, Козелецьким, Менським та Сосницьким центрами надання первинної медико-санітарної допомоги, Деснянською та Любецькою амбулаторіями. А з січня 2023 року долучилися ще дві: одна у Прилуках, інша – у Коропі. З вересня почала працювати мобільна бригада у Ніжині. Тож наразі в обласній організації працює сім мобільних бригад. У складі бригади – сімейний лікар, медична сестра та водій, – каже координаторка Валентина Горяча. – За попередньо складеним графіком кожного дня протягом тижня проводяться виїзди мобільних бригад у села громад області. Лікарі проводять обстеження, вимірюють температуру, артеріальний тиск, сатурацію, рівень глюкози, пульс та надають (якщо лікар має сертифікат) психологічну допомогу. Також видають безкоштовно ліки, якщо люди потребують. А ще за потреби – перенаправляють до лікарів вузьких спеціальностей. Також працівники мобільних бригад «Червоного хреста» залучені до проекту “Догляд вдома”».

Загалом у 2023 році лікарі медичних бригад надали близько 34 тисяч консультацій. Щотижнево проводиться 30-40 виїздів, під час яких обстежується до 1700 осіб».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"