«Мистецький простір» працює у публічній бібліотеці Бобровицької міськради

 

Для дорослих і дитячого віку читачів обладнали комфортну залу з сучасним оригінальним дизайном, є також виставкова зона та зона для проведення мистецьких заходів, майстер-класів, різноманітних зустрічей, спілкувань. Працівники бібліотеки облаштували ігрову кімнату для найменших відвідувачів бібліотеки. Це «Простір», де дітки можуть бути такими, які вони є: активними, творчими, неслухняними, тому тут часто гамірно, чути веселий сміх. Така атмосфера сприяє живому спілкуванню дітей між собою, зацікавлює їх до читання.

 

Облаштовувати такий простір, безпечний для дітей, допоміг Благодійний фонд «Рокада», який у 2023 році виділив 280 тисяч гривень для придбання нових меблів та іншого обладнання. За сприяння міської ради та відділу культури були виконані ремонтні роботи у кімнатах Мистецького простору. У березні 2024 року бібліотека отримала від БФ «Рокада» другий грант у сумі 270 тисяч гривень для подальшого облаштування простору, придбання нових зразків цифрової техніки. Це дало змогу організувати на базі бібліотеки навчання цифровій грамотності навіть для людей елегантного віку. В цьому допомогла й міська рада – за її підтримки придбали п’ять комп’ютерів.

Проте в роботі «Мистецького простору», можна сказати, перевага надається дітям, які у нелегкій та неспокійний час надзвичайно потребують підтримки та піклування як батьків, так і місцевої влади, зокрема й відділу культури. На обліку в громаді перебувають 2650 дітей шкільного віку та 550 дошкільнят. Серед них є діти з інвалідністю та особливими потребами.

Для дорослих і дітей громада зберегла 21 бібліотеку, з них 18 – сільських. Звісно, не в кожному селі можна облаштувати такий Мистецький простір, по-сучасному його обладнати, як це зроблено в головній книгарні громади. Але вихід шукають і з такої ситуації.

– У відділі культури є спеціальний мікроавтобус, – розповіла директор КЗ «Публічна бібліотека» Леся Циба. – Ним періодично привозять до нас групи дітей із сільських шкіл, з якими наші працівники проводять різні форми роботи: настільні ігри, зокрема й спортивного характеру, різноманітні квести, віртуальні подорожі по Україні та за її межами, допомагаємо сільським діткам поглиблювати знання з краєзнавства, народознавства, здорового способу життя, використовуючи для цього сучасну наочність. Ось і сьогодні до нас приїхали школярики першого і другого класів Пісківської школи. Ми їм запропонували цікаву гру: знайти свій скарб у бібліотеці: у книжковому океані на них чекають несподівані сюрпризи і радісні відкриття.

Благодійний фонд «Рокада» передав бібліотеці кольоровий принтер для проведення з дітьми майстер-класів з виготовлення творчих виробів, поповнив відеотеку новими цікавими мультфільмами, а після оновлення колекції настільних ігор частина з них передана в села.

Керівництво міськради, відділ культури, працівники бібліотеки звернулися до благодійного фонду й з такою інформацією, що виправдовує й особливе прохання: «На сьогодні бібліотека – це постійно реагуючий заклад з ідеями та результатами творчої діяльності, серед яких важливе місце займає і віртуальна реальність, яка вже стала частиною нашого життя. Тому, як окрему родзинку проекту, ми хочемо з вашою допомогою подарувати нашим дітям світ віртуальної реальності, у якому вони стануть частиною реальної історії, зможуть подорожувати та гратися у віртуальних світах». І це прохання фонд «Рокада» вже виконав: у центральній бібліотеці вже є наднові прилади (спеціальні окуляри), що й показують дітям віртуальні світи з віртуальною історією. За використання цих приладів в інтересах користувачів простору відповідно до їх призначення та за експлуатацію цієї техніки відповідають конкретні працівники бібліотеки.

Директорка публічної бібліотеки дуже вдячна міській раді і відділу культури за чи не найкращу в районі фінансову підтримку, зокрема й для поповнення літератури: 60 тисяч гривень виділили торік, ще 50 тисяч – за іншою програмою. Леся Ігорівна розкрила й один секрет: бюджетні 60 тисяч гривень перерахували харківському видавництву «Ранок», де працює людина доброї душі Євгеній Олександров, який відправив у Бобровицю художньої літератури, передусім дитячої, на 120 тисяч гривень – така вигідна для бібліотеки співпраця.

Подружилися бобровицькі бібліотекарі з Інститутом української книги. Одержаною там новою літературою поділилися із сільськими бібліотеками.

Колектив публічної бібліотеки бере участь і в інших проектах, за допомогою яких оновлюються книжкові фонди. Так, завдяки проекту «Валізка з книжками» за сприяння МЗС Німеччини та команди Goethe-Institut Україна отримали книги в комплекті з іграми та дидактичними матеріалами. Проект «Польська книжкова полиця» за сприяння Польського інституту книги та Українського інституту книги теж надали відповідну українську літературу. Проект «Книжкова естафета» за підтримки письменника Ярослава Карпця та фонду «Книжкові сили України» поповнили бібліотеку 109 книгами.

Отже, навіть у цих складних умовах війни, коли бюджетні кошти використовуються передусім на оборону країни, утримання ЗСУ, певні суми виділяються з бюджету громади й на розвиток бібліотечної справи. Бо й самі бібліотекарі не сидять склавши руки, чекаючи манни з неба. Вони у постійних пошуках відповідних благодійних проектів і фондів. А ті, зі свого боку, завжди приходять на допомогу тим, хто сам уміло працює на формування іміджу, підвищення престижності бібліотеки, на пошуках партнерських й благодійних можливостей для розширення й оновлення бібліотечної справи, підняття зацікавленості читачів до читання художньої, літературно-публіцистичної, наукової та дитячої літератури.

Працівники бібліотеки часто сідають і за рукоділля: виготовляють художні й побутові вироби для продажу їх на благодійних ярмарках. Виручені кошти віддають на потреби Збройних Сил України.

 

Григорій ВОЙТОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"