«Мені тепер хоч землянку рий»:

газовий терор на Бобровиччині


 

Представники фірташівського «Чернігівгазу» розгорнули справжнісінький терор проти газових споживачів. У Бобровиці візити контролерів порівнюють із набігами терористів. Газовики шукають надумані причини, аби змусити людей платити за те, за що вони платити не повинні. Інакше погрожують відрізати газ.

 

Викручують руки за плити та котли

 

77-річний Сергій Герасименко з Бобровиці від безвиході готовий переселитись на старості в землянку.

«Вирию землянку і буду жити. А як інакше?» – зітхає Сергій Петрович.

Нещодавно до пенсіонера завітала перевірка з місцевої дільниці АТ «Чернігівгаз» і нібито знайшла купу порушень, які він, звісно, має усунути, заплативши з власної кишені.

84-річна Надія Іллєнко та 77-річний Сергій Герасименко

 

«Прийшли і сказали, що марка котла не така, через це – або робіть новий проект, або відріжемо газ, – розказує суть проблеми чоловік. – Ми поставили котел у 2014 році, ще коли моя дружина була живою. Все записано в абонентській книзі. З того часу було три перевірки і порушень не виявлено, а зараз вже їм мій котел не такий. Що хочуть те і роблять. Свавілля, ще й під час війни, – обурюється пенсіонер. – Я власними руками копав трасу під газ, вони забрали труби, яких не прокладали – ми погодились і платимо за їх обслуговування, але нащо ж так знущатись із людей?»

84-річна Надія Іллєнко, щоб оформити документи, наймала таксі і з п’ятої ранку чергувала біля приміщення газовиків. Проблему так і не вирішила. Вона – така ж, як і в її сусіда по будинку – газовий котел, який нібито неправильно встановлений і який треба переоформляти. Таких значних коштів у пенсіонерки немає, та й після смерті сина, на якого було оформлено житло, вона не може його переоформити на себе повністю.

Віталій Онисечко представників «Чернігівгазу» за газовиків не вважає.

«До нас прийшли не газовики, а прийшла компанія, яка тягне гроші невідомо за що, за нашу трубу, – не приховує розлюченості чоловік. – Хіба ми винні, що вони сиділи, протирали штани і нічого не робили з нашою документацією? У нас у всіх однакові котли. Купляли кожен різні, а виявилось, що вони у нас однакові. Хто винен? Чому ми повинні платити? Я вже заплатив 2300 гривень, потім сказали платити 3800 гривень за обв’язку по-новому, хоча в мене місцями нічого не змінювалось. Єдине, що замінив – тільки на кращий, економніший котел. Є документ, що нас перевіряли, з печаткою, а тут таке».

Гріються на сонечку, бо не знають, чи будуть іще грітися газом

 

Така ж історія і в Галини Скакун – злощасний котел, через який погрожують відрізати газову трубу.

«Я розумію, що впорядковувати документи треба, але ж не за такими цінами. Я отримую 4 тисячі гривень пенсії, а за проект, кажуть в народі, треба заплатити більше 10-ти тисяч. Де я такі гроші візьму?» – бідкається жінка.

Молодий чоловік Олексій, який мешкає в будинку вже три роки, обурюється тим, що свавілля газовиків відбувається під час війни, коли людям і без того сутужно.

Олексія «крутять» за плиту

 

«Люди прожили стільки років – і все було нормально, а зараз все не так. Я живу в кватирі три роки, як тільки придбав житло, то все повністю переоформив – котел і плиту. Прийшла перевірка – котел, показують, все правильно, а до плити досіпались, що в мене по документах газова плита, а не варильна поверхня. Хоча я все це переоформляв в один день, – продовжує чоловік. – Газовики мені кажуть: у мене варильна поверхня, а не газова плита, мовляв, заплатіть 350 гривень за переоформлення і 1200 гривень за обслуговування. З якого дива? Це ми молоді, якось викрутимось, а що робити старим людям? Вони ж доводять їх до інфарктів. Під час війни отак знущатись з людей. Нелюди!».

Погрожують відрізати трубу

 

Пенсіонерка Ніна Шаповал газовий котел ставила у 2010 році. Всі документи у жінки – на руках. Жодних проблем до 2024 року не виникало.

«Вони посилаються на наказ Міненерго 2015 року, де написано, що треба робити документацію. Причому цей наказ, адже закон зворотної сили не має? Раніше приходили, дивились, договір склали – і все було гаразд, тоді нічого не говорили, а зараз вимагають робити новий проект», – говорить Ніна Миколаївна.

Необхідність розробки проекту газовики обґрунтовують іншими технічними характеристиками котла, мовляв був комбінований, а став виключно газовий.

 

Дії газовиків – незаконні

 

Експерт та борець із газовою монополією Ігор Денисенко дії представників АТ «Чернігівгаз» вважає незаконними і такими, що перевищують службові повноваження.

«Якщо у людини котел встановлений до 2015 року, то порушення не буде, бо закон зворотної сили не має, – каже він. – Тобто все, що було дозволено до вступу в дію Кодексу у 2015 році, законне. Газовики не можуть змусити споживача приводити до вимог законодавства своє обладнання, якщо воно не відповідає нормам Кодексу. Якщо людина і після 2015 року міняла котел з меншою або такою ж потужністю, то нових проектів робити теж не потрібно, просто вносити зміни до діючого проекту. Новий проект виготовляють тільки в разі збільшення потужності».

Щодо незаконних дій газовиків, Ігор Денисенко радить людям офіційно звертатись до державного регулятора – НКРЕКП.

«Якщо газовики наполягають на приведенні газового обладнання у відповідність із Кодексом, то це є перевищення посадових обов’язків. Вони не мають права цього вимагати, якщо людна не хоче змінювати проект самостійно», – зазначає експерт.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Дмитра Кухаренка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"