Малий бізнес проти касових апаратів


 

7 лютого близько сотні представників малого та середнього бізнесу Чернігівської області зібралися під стінами обласної державної адміністрації на акцію протесту. Вимоги одні: зберегти спрощену систему оподаткування та звітності, а також скасувати обов’язкове використання касових апаратів, яке запровадили для ФОПів 2-4 груп з 1 січня цього року.

 

Підприємці стверджують, що тотальна фіскалізація знищить малий бізнес і навпаки надасть пріоритет великим торговим мережам, які, не маючи конкуренції, відразу підвищать ціни в рази.

Також мітингувальники запевняють, що після введення тотальної фіскалізації для підприємців, які були на спрощеній системі, ні місто, ні держава не отримають більше, адже сума податків не збільшиться, натомість бізнес має платити за касовий апарат, його обслуговування та штрафи у випадку порушень чи помилок. До того ж, якщо більшість малих підприємців раніше могли самі вести бухгалтерію, то тепер, скоріше за все, потрібно буде наймати людину для цього.

Підприємці кажуть, що з початку запровадження закону щодо обов’язкового використання РРО велика кількість ФОПів на Чернігівщині вже зупинила свій бізнес. Багато хто звільняє найманих працівників.

Мітингарі підготували звернення до Володимира Зеленського з вимогою скасувати закони про фіскалізацію. З цим документом ініціативна група зустрілася з головою ОДА В’ячеславом Чаусом, і той пообіцяв передати звернення підприємців.

«РРО в цій країні треба було вводити 20 років тому, по всьому бізнесу, щоб увесь бізнес був не в тіні, – сказав підприємцям під час зустрічі голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус. – Це моя суб’єктивна позиція. Зараз дійсно непроста ситуація з ковідом, ситуація на кордоні в нас. Я передам обов’язково звернення до тих адресатів, які у вас зазначені. Їх там три. Насправді, я так думаю, що звернення будуть не тільки з Чернігова, а й від інших міст».

Цього ж таки дня аналогічні мітинги підприємців відбулися і в інших містах України. У всіх одні вимоги, які вони передали до вищого керівництва держави.

Нагадаємо, з 1 січня цього року набув чинності закон, згідно з яким використання касових апаратів стало обов'язковим для ФОПів ІІ-ІV груп, що проводять розрахункові операції. Закон мав почати діяти ще з 1 січня минулого року, проте його відтермінували на рік.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"