Людей єднають добрі справи


 

У цьому переконана Сніжана Скрипка з Талалаївки. А її донечки – 12-літня Мілана і 11-місячна Соломійка – найкращі мамині помічниці. Саме вони надихають молоду жінку робити щось корисне – допомагати нашим захисникам. Старша зовсім по-дорослому сприяє мамі у її волонтерських справах, а коли маленька добре поводиться і не вимагає додаткової уваги, з її боку це теж допомога. Бо справа, якою зараз зайняті ці красиві дівчата, дуже потрібна суспільству, серйозна та результативна.

 

Сніжана розігрує лотерею через мережу Фейсбук. Одних залучає дарувати призи, інших – викупляти номерки лотереї. А результат – за два тижні 78 995 грн, плюс 18 000 – сума від останнього розіграшу! Всі ці кошти Сніжана спрямовує для допомоги нашим захисникам. Реально круто! Як прийшла Сніжана до лотереї та чому це у неї виходить? І чому варто підтримати жінку у цій потрібній справі?

– Я помічаю, що збори на волонтерські рахунки ведуться дуже мляво. А хлопцям так потрібні автомобілі, тепловізори та ще багато що. От я і вирішила спробувати розігрувати лотерею, – розповідає Сніжана. – Першою відгукнулася на мою пропозицію наша місцева зефірна флористка Людмила Пугач. Вона подарувала для розіграшу зефірний букет. Продала квиточків на 5095 грн, і всі кошти перерахувала на волонтерський рахунок Миколи Мироненка, нашого надійного волонтера з досвідом. І скажу, що заінтригувала людей першим розіграшем.

Підрозділу Руслана, чоловіка нашої волонтерки Марини Ломонос, теж вкрай потрібний автомобіль. І саме лотереєю вдалося добре підтягти збір! Першу лотерею розіграли 22 січня, а наступні – 24, 25, 27 січня та 1 лютого. Близько 300 учасників! Я раділа, як дитина, що вдається зібрати немалі суми. Руслану на авто передали 35 150 грн. Решта – на волонтерський рахунок.

За два тижні ми лотереєю зібрали 78995 грн. І ось, 12 лютого, чергова, вже дев’ята лотерея! Призів було аж 9. Ми разом зібрали 18 000 грн. Частину з них перерахували на автомобіль для захисника Олександра Василюхи і його побратимів,частину – знову на волонтерський рахунок, адже хлопцям постійно треба допомагати.

Я – багата на хороших друзів у житті. Маю понад півтори тисячі друзів у ФБ. Приємно, що до лотереї доєднуються і з Сумщини, і з Київщини. Звітую, роблю все прозоро, щоб ні у кого не виникало ніяких сумнівів. І буду це робити!

Справді, далеко не кожному було б під силу здійснити те, що робить ця енергійна і відкрита до людей жінка. Крім того, що вона комунікабельна, має велику довіру, що дуже важливо. Сніжана народилася і живе з родиною в Талалаївці. Їздила з дому тільки студенткою. Як говорить, тільки в Талалаївці відчуває себе цілком комфортно, по-домашньому. Тут має будинок, де живе з чоловіком та донечками. До початку війни навіть виставляла будинок на продаж, бо хотілося деінде щастя пошукати. Тепер же повністю впевнена, що з Талалаївки нікуди не поїде.

– Я не збирала тривожну валізу, – згадує Сніжана, – бо була впевнена, що не тікатиму, хоча було куди і поїхати. Мама моя – родом із Молдови, родичі гукали. Але я сказала вперто – ні! Я буду тут, де мій дім, мої рідні. Я повинна щось робити тут…

26 лютого 2022-го з обох боків Талалаївки вже їхали ворожі колони. Сніжана разом із небагатьма сміливцями знімали вказівники, виготовляли «коктейлі молотова» і були готові захищатися, ще реально не розуміючи, що з «коктейлем» не вийдеш на багатосотенні колони ворога…

– Справді, страху тоді не було! Була велика ненависть до ворога, яка нікуди не поділася і тепер, – розповідає жінка. – Отой найстрашніший місяць за два роки війни по днях у пам’яті. Я жодного разу не спускалася у підвал. Не панікувала. З людьми, які панікують, просто обриваю спілкування. Старалася бути корисною іншим людям, адже ніхто не знав, як довго триватиме облога і що може трапиться кожної миті.

– Пам’ятаю, що Ви, Сніжано, не раз їздили в Прилуки і виконували замовлення односельчан.

– Так. Збирала замовлення на ліки, бо з ними було складно. А в одному з магазинів селища побачила ціна на ковбасу за 400 грн. Чесно кажучи, це розгнівило. Отож привезла з Прилук і продала, «накрутивши» тільки на пальне. Це не для того, щоб хтось сказав «дякую» чи запам’ятав. Душевна необхідність була така – не сидіти, а щось робити. Тоді не думаєш про страх!

Коли кацапи відступали, під обстрілами було сусіднє і дружнє з нами село Дмитрівка Бахмацької громади. Люди залишали свої домівки і тікали у безпечніше місце. Жителі Талалаївки забирали до себе зовсім не знайомих людей. Сніжана, як завжди, безстрашно, своїм автомобілем допомагала людям без транспорту виїхати, знайти житло…

– Молода жінка із маленькою дитиною добиралася понад тиждень із Києва у Дмитрівку до батьків. А тут знову треба тікати… – згадує Сніжана ті дні. – Я привезла до себе додому. Жили, аж доки можна було їм повернутися до власної домівки. Донечка моя їхнього маленького допомагала глядіти. Ми подружилися і тепер спілкуємося. А як же по-іншому? Ми ж – люди!

Після звільнення Чернігівщини багато хто з молодих жінок забрав дітей і виїхав у інші країни. Сніжана сказала своїм рідним і знайомим, щоб більше їй цього не пропонували. Саме війна вплинула на рішення будинок не продавати, а, незважаючи на війну, зробити у ньому ремонт і жити, цінуючи кожен день! Жити поруч із найріднішими. Бо саме це і є щастя!

Сніжана виросла єдиною дитиною в сім’ї, а сама завжди хотіла, щоб у її Міланки була сестричка чи братик. Та важко уявити, що діється в душі жінки, яка дізнається про вагітність у війну...

– Я переконана, що народження нашої дівчинки – це знак про те, що все буде добре! Обов’язково! Я ні на мить не сумніваюся, – усміхається Сніжана. – Тим більше, народження дівчинки – до Перемоги!

Турботи про маленьку донечку не змінили її стиль життя. Навпаки, діти спонукають не сидіти склавши руки, доки наші хлопці на бойових рубежах. Мілана вже незабаром мріє провести свою лотерею. А Сніжана мріє, щоб її молодша донечка не запам’ятала війну...

Якщо ваші мрії і бажання збігаються із мріями цих дівчат, що на фото, можете задонатити на карту 5167 8032 6248 7825 Ощадбанку на ім’я Скрипка Сніжана, а до участі в лотереї приєднатися на сторінці у Фейсбук (Снежка Скрипка). Подарунки для переможців розіграшів приймаються теж! Телефонувати Сніжані за номером 096-181-21-09. Людей єднають добрі справи. Долучайтеся!

 

Олександра ГОСТРА, фото з сімейного альбому Сніжани Скрипки

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"