Готуватимуть фахівців для відбудови країни


 

Міністерство освіти і науки України повідомило, що визначено перші 72 профтехи, які отримають 500 млн грн державних коштів на оновлення майстерень.

 

Трансформація закладів відбувається в межах проєкту #100 майстерень, метою якого є оновлення майстерень закладів професійної освіти, які допоможуть учням ефективно і якісно навчатися найбільш потрібних професій для країни. Уже наприкінці весни вони розпочнуть масштабні оновлення навчальних приміщень, а в наступному навчальному році в них зможуть здобувати освіту всі охочі. Решту 28 профтехів, майстерні яких буде оновлено за кошти міжнародних партнерів і бізнесу, ще обирають. Найпопулярніші напрями, за якими будуть створені майстерні в 72 профтехах:
· сільське господарство — 14 майстерень;
· громадське харчування — 10 майстерень;
· промисловість та машинобудування — 7 майстерень;
· будівництво та автомобільний транспорт — 6 майстерень.
Майстерні будуть також створені за такими профілями, як зварювання, металообробка, деревообробка тощо. Також цьогоріч буде створено дві майстерні за профілем оператор дистанційно керованих апаратів, тобто оператор цивільних дронів. Професію планують ліцензувати в 2024 році. За цим напрямом майстерні оновлять в Тернопільському професійному коледжі з посиленою військовою та фізичною підготовкою і Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки.
До переліку 72-х закладів, які відібрані для облаштування інноваційних, технологічних та зручних для навчання майстерень, потрапили три заклади з Чернігівщини.
На базі комунального закладу «Чернігівське вище професійне училище» Чернігівської обласної ради буде створено навчально-практичний центр для підготовки професій: «Верстатник широкого профілю», «Токар».
У Державному навчальному закладі «Ніжинський професійний аграрний ліцей» оновляться майстерні для підготовки професій: «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування», «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва».
У свою чергу на базі Державного професійно-технічного навчального закладу «Чернігівський професійний будівельний ліцей» функціонуватиме навчально-практичний центр для підготовки професій: «Верстатник деревообробних верстатів», «Столяр», «Столяр будівельний».

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"