Фольклорний фестиваль «Петрівські переспіви» оголосили благодійним – на потреби ЗСУ

 

У Бобровиці він проходив вдруге і мав статус Всеукраїнського фестивалю, оскільки в ньому взяли участь фольклорні колективи не лише Бобровицької громади, а й Києва, Носівки, Лосинівки, Нової Басані, Малої Дівиці (Прилуцька громада), Мрина (Носівщина). Приурочені «Петрівські переспіви» до одного з найбільших християнських свят – первоверховних апостолів Петра і Павла.

Незважаючи на страшні, сумні часи, на люте зло, що живе поруч, у фольклорному фестивалі взяли участь 38 колективів, а загальна кількість учасників наблизилась до півтисячі. І це цілком закономірно: українська нація співуча і в радості, і в горі, нація, що створила найбільшу кількість народних пісень – близько 200 тисяч. А добре відома пісня «Ой у лузі червона калина» стала народною як в Україні, так і по всьому світу. На фестивалі її виконували всі учасники.

Право відкрити фестиваль надали берегиням фольклору, спів яких неодноразово представляв Бобровицьку землю на кращих сценах країни та за її межами: народний аматорський фольклорний автентичний ансамбль «Берегиня» з Козацького, керівник – Оксана Пильгун.

 

 

 

 

 

 

 

 

За найстаршими фольклористами на сцену вийшов народний ансамбль народної пісні «Калинове гроно» міського будинку культури під керівництвом Заслуженого працівника культури України Катерини Калініченко. Виконані пісні нагадали, що й на наше покоління припала війна, незваною гостею прийшла на наш поріг, змінила нашу свідомість, навчила любити життя навіть в чорно-білих тонах.

Це підтвердив і зразковий хореографічний колектив «Спалах» Бобровицької школи мистецтв (керівник Людмила Моцак).

Свою високу майстерність показав ансамбль «Полісяночка» з села Мала Дівиця.

О, рідна пісне, знову ти прийшла до матері, до батька, до народу, що зібрався в переповненій залі...

Колективи гостей змінювали ансамблі господарів фестивалю з Бригинців, Пісок, Горбачів.

У пісенній майстерності змагалися ансамбль «Молодички» й родина Мариненків із Мрина, ансамбль «Горлиця» з Носівки, бурхливі овації зірвав ансамбль «Душі криниця» з Лосинівки. Добре підготувалися до фестивалю колективи Бобровицької громади з Рудьківки, Озерян, Макарівки, Свидовця, Старої Басані, Кобижчі, Ярославки, Щаснівки, Олександрівки, Мирного, танцювальні колективи з Бобровиці і Пісок. Як завжди, радували земляків ансамбль «Кралечки», троїсті музики, «Пісенне джерело». Сольні номери виконали Ангеліна Зарубіна (уродженка Ярославки) і Ярослав Мамиконян.

Майстерно виступила на фестивалі фольклорна група «Колорит» з Нової Басані.

Справжнього фурору завдав у Бобровиці ансамбль «Громиця» з Дарниці. Довелося їм виконати кілька пісень поза програмою фестивалю.

О пісне! Від народу кров і плоть

Ти узяла, щоб лиш йому служити.

Тебе ніхто не може побороть,

Бо вільний дух твій – правдою повитий.

Організатори другого Всеукраїнського фольклорного фестивалю «Петрівські переспіви» нагородили учасників відповідними відзнаками і дипломами. Вручали нагороди начальник відділу культури і туризму Бобровицької міськради Людмила Луценко і майбутня зірка української пісенної культури Ярослав Мамиконян.

Зібрані кошти на благодійному фестивалі передані на потреби 116 ОМБр, де проходять військову службу захисники Бобровицької громади, а також для реабілітації воїна Павла Сияноса з Кобижчі, який отримав надтяжкі поранення на полі бою.

Після фестивалю відбулися благодійні концерти в Бригинцях і Олександрівці, де зібрано для потреб ЗСУ відповідно 12 і 17,5 тисяч гривень. Відділ культури Бобровицької міської ради зібрав також 60 тисяч гривень для придбання безпілотника.

На фестивалі дякували ЗСУ та схиляли голови в журбі за загиблими земляками, пам'ять про яких житиме в історії України.

 

Григорій ЗАГРЕБЛЯ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"