Екзаменаційні центри розгорнуть в укриттях


 

Через повномасштабну війну для бажаючих вступити до вищих навчальних закладів вже третій рік поспіль проводиться Національний мультимедійний тест замість звичного раніше ЗНО. Цьогоріч НМТ має відразу декілька новацій: перше – введення ще одного обов’язкового предмета та розширення списку додаткових; друге – скоріш за все, тести проводитимуть в укриттях, задля безпеки учасників тестування, а також в аудиторіях з’являться веб-камери. Всього планується створити до 20 пунктів для проведення НМТ в 11 населених пунктах області, кожен з яких вміщатиме від 30 до 60 осіб.

 

14 березня розпочалася реєстрація для участі в основній сесії національного мультипредметного тесту (НМТ). Подача документів триватиме до 11 квітня включно. А до 15 квітня ще можна буде внести правки в персональному кабінеті (місце проходження тестування і четвертий предмет, який іде на вибір). Як і в минулому році, реєстрація відбуватиметься виключно в електронній формі.

Тож уже зараз можна підготувати сканкопії чи фотокопії документів для реєстрації:

– паспортного документа;

– довідки з місця навчання (або свідоцтва про повну загальну середню освіту для випускників минулих років);

– реєстраційного номера облікової картки платника податків (у разі відсутності – документа з поясненням).

«Все учасники вносять самі в комп’ютерну базу, завантажують фото або скани документів, які мають бути високої якості. І потім самі формують сертифікати.

Хочеться наголосити для учасників тестування, що коли вони створять свій електронний кабінет, завантажать до нього всі документи, то треба обов’язково виходити з нього, щоб бачити зворотній зв'язок, – зауважила директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва. – Адже є випадки, коли кабінет просто закривають, не виходячи нього, і тоді сторінка не оновлюється і можуть бути проблеми з реєстрацією».

Про дату, час і місце проведення НМТ зареєстровані учасники основних сесій дізнаються з 8 травня, отримавши запрошення у персональні кабінети. Саме тестування відбудеться у період з 14 травня до 19 липня.

«Ми не говоримо, в які дні ці тестування відбуваються, ми не оголошуємо місце проведення. Просимо і самих учасників не розголошувати інформацію, адже від цього залежить і їхня безпека, і організаторів процесу», – підкреслила Світлана Сакаєва.

Для тих, хто не зможе зареєструватися в основну сесію, буде створена можливість взяти участь у додатковій сесії. Реєстрація на неї триватиме з 10 по 15 травня, участь зможуть взяти ті особи, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної.

Тим же учасникам, які цьогоріч не планують вступати до закладів вищої освіти, реєструватися не варто. Адже наразі невідомо, чи будуть результати-2024 дійсними наступного року.

«Хто не планує вступати до закладів вищої освіти цього року, реєструватися на НМТ не потрібно, бо ми не можемо сказати, чи діятимуть ці результати на наступний рік. І обов’язково треба вказати той населений пункт, де перебуває учасник тестування, щоб ми змогли раціонально розподілити, – наголошує Світлана Сакаєва. – Учасники за кордоном також зможуть пройти тести, тому під час реєстрації вони мають вказувати населений пункт, де безпосередньо хочуть пройти».

 

Кількість предметів змінено

 

Цьогорічне тестування має декілька відмінностей від попередніх. Змінився формат проведення (змінено кількість предметів, три – обов’язкові) і тривалість тестування. Так, виконання сертифікаційної роботи триватиме 240 хв. в один день – двома блоками по 120 хв. з перервою 20 хв.

«Є три основних предмети - українська мова без літератури, математика та історія України. Ці предмети вже автоматично забиті в програму реєстрації, і поміняти їх неможливо, – пояснює Світлана Сакаєва. – І є четвертий предмет на вибір: іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), географія, біологія, фізика, хімія, українська література. Також повертається переклад мовами іноземних меншин. Тобто буде змога замовити при реєстрації можливість перекладу. Також змінилася тривалість тестування. Минулого року було 180 хвилин. Цьогоріч виконання сертифікаційної роботи триватиме 240 хв. в один день – двома блоками по 120 хв. з перервою 20 хв.

Перший блок – українська мова та математика, другий блок – історія України та один предмет на вибір. Між блоками буде перерва в 20 хв. У межах блоку учасник тестування може самостійно розподіляти час між предметами, але в межах усього тесту це неможливо. Тобто після перерви повертатися до завдань з попереднього блоку не можна».

 

Веб-камери та металошукачі

 

Цього року на Чернігівщині очікується близько 7,5 тисячі учасників НМТ. Тестування відбуватиметься у тимчасових екзаменаційних центрах – спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях визначених закладів освіти на територіях 11 населених пунктів області. Цього року НМТ мають провести в укриттях.

«Безпека дітей – на першому місці. По-друге, неперервність процесу: не буде тих моментів, що змусять перенести сесію. Натомість учасники один раз приїдуть, підготуються, переживуть певний стрес. Тому зараз ведеться робота зі створення близько 20 тимчасових екзаменаційних центрів у закладах освіти. Днями цей перелік буде затверджено, після чого перейдемо до безпосереднього їх облаштування для забезпечення всіх необхідних умов», – розповів начальник Управління освіти і науки ОВА Юрій Музика.

За словами Світлани Сакаєвої, під час проведення минулорічного НМТ було оголошено 65 тривог, і відповідно до безпекових правил тестування зупинялося, а всі учасники повинні були спуститися в укриття. Тривоги були різні: від 20 хвилин до декількох годин. Були випадки, коли тестування закінчувалося о 21.00.

«Якщо учасники під час тестування будуть в укриттях, то шанси провести тест збільшуються. Минулого року було дві зміни, цього року все відбуватиметься лише в одну зміну, – говорить Світлана Сакаєва. – Тож проведення тестування в укритті забезпечить учасникам якісніший результат».

Також цього року повертається металошукач, але він використовуватиметься, коли учасники заходитимуть у заклад. Також використовуватимуть веб-камери. Серед заборон – користування будь-якими гаджетами, паперовими посібниками, калькуляторами.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"