Дві тисячі гривень за пологи у менській лікарні


 

У Менській територіальній громаді обіцяють виплачувати по дві тисячі гривень тим жінкам, які народжуватимуть своїх малюків у Менській міській лікарні. І неважливо, з Менської громади ця родина чи з будь-якої іншої – одноразова грошова допомога при народженні дитини виплачується незалежно від місця реєстрації батьків. Головна умова для отримання додаткових двох тисяч – мати довідку з менської лікарні про народження малюка саме в цьому медзакладі. Таким чином місцева влада хоче збільшити кількість пацієнток менського пологового відділення, щоб лікарня мала змогу отримати відповідний пакет від НСЗУ.

 

З 1-го січня 2022-го року Менська міська лікарня не має пакету послуг на пологи від Національної служби здоров’я, а отже замість 15 тисяч за пологи, як передбачає пологовий пакет послуг НСЗУ, отримуватиме за одні пологи як за терапевтичні послуги – майже вісім тисяч гривень.

Наприкінці минулого року Кабмін прийняв постанову, згідно з якою лікарні можуть отримувати від НСЗУ гроші за пакет послуг на пологи, лише якщо мають більше 150 породіль на рік. А у пологовому відділені Менської лікарні у минулому році прийняло 141 пологи, тому тепер пологи фінансують за терапевтичним пакетом, який двічі менший. Наразі різницю покриває лікарня власним коштом. У відділенні Менської міської лікарні – 10 пологових ліжок, працюють 19 людей, з них двоє – лікарі вищої категорії.

В свою чергу в громаді вирішили стимулювати жінок народжувати в їхній лікарні. Тому 25 січня депутати Менської міської ради восьмого скликання на шістнадцятій сесії прийняли рішення внести зміни до «Програми соціальної підтримки жителів Менської міської територіальної громади на 2022-2024 роки» та Порядку реалізації Програми соціальної підтримки жителів Менської міської територіальної громади на 2022-2024 роки «Надання одноразової грошової допомоги при народженні дитини».

«Програма одноразової грошової допомоги при народжені дитини в Менській громаді діяла декілька років. Попередній рік виплачували 1,5 тисячі одноразово, – розповідає начальник відділу соціального захисту населення, сім’ї молоді та охорони здоров’я Менської територіальної громади Марина Москальчук. – Цього року, щоб спонукати жінок народжувати саме в менському пологовому відділенні, були прийняті деякі зміни до цієї програми. Одноразову виплату збільшили до двох тисяч гривень. Проте тепер ці кошти зможуть отримати жінки, які народжують у менській лікарні, незалежно від місця реєстрації породіллі за подачею відповідних документів. Тобто жінки з будь-якої громади області і навіть України, зможуть отримати дві тисячі одноразової допомоги, якщо народжуватимуть у Мені. Також дві тисячі зможе отримати породілля, яка планувала народжувати в Мені, стояла тут на обліку, але через якісь патології отримала направлення від наших лікарів до іншої лікарні».

А от ті жінки, які проживають у Менській громаді, але за власним бажанням вирішили народжувати в якомусь іншому медичному закладі, допомоги від громади не отримають.

Грошова допомога у розмірі двох тисяч гривень надаватиметься протягом шести календарних місяців з дня народження дитини і лише на картковий рахунок. Її виплата здійснюється згідно з розпорядженням міського голови. На перше півріччя 2022 року заклали на виплати 200 тисяч гривень. Цього вистачить на матеріальну допомогу для сотні жінок. Проте голова Менської ТГ Геннадій Примаков зазначає: якщо бажаючих народжувати в менській лікарні буде більше, програму розширюватимуть. Гроші на це в громаді є.


Довідка

Допомога при народженні дитини виплачується одному з батьків за умови пред’явлення таких документів: особиста заява про виплату одноразової грошової допомоги, в якій вказується прізвище, ім’я, по батькові заявника, його адреса, телефон; копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу; копія індивідуального податкового номера; копія свідоцтва про народження дитини; копія талону 2 облікової картки вагітних (форма 113/0), виданого КНП «Менська міська лікарня» Менської міської ради; номер карткового рахунку, відкритого в установі банку.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"