Чернігів чекає на урбан-парк


 

На сесії Чернігівської міської ради 27 січня депутати проголосували за проєкт рішення, який передбачає надання дозволу Управлінню житлово-комунального господарства на розробку проєкту землеустрою ділянки площею близько чотирьох гектарів у районі вул. Савчука та вул. 1-а Кордівка, де у серпні-вересні 2022 року має бути обладнаний сучасний урбан-парк.

 

Урбан-парк – це територія, як правило у парковій зоні, де в одному місці зібрані всі або більшість майданчиків для активного дозвілля молоді, розвитку вуличних культур та дворових, доступних масових видів спорту.
Орієнтовна вартість проєкту - близько 80 мільйонів гривень. Як доповів на сесії начальник Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Андрій Дериземля, кошти на будівництво урбан-парку мають виділити з державного бюджету. Будівництво таких спортивних інфраструктурних проєктів заплановано у всіх обласних містах України і в деяких великих містах, які не мають такого статусу. Розроблений типовий проєкт урбан-парку зі спортивними майданчиками, який адаптують під різні українські міста, відповідно до ландшафту та виділеної під спортивний парк території.
Проєкт нового урбан-парку гармонійно вписується у заплановану реконструкцію міського парку Культури та відпочинку і підсилює його загальну концепцію. Як уточнив Андрій Дериземля пізніше, площа земельної ділянки, необхідної для урбан-парку - від одного гектару. У Чернігові виділили на три гектари більше спеціально для можливості розташування спортивних елементів таким чином, щоб зберегти якомога більше дерев на цій території.
Для того, щоб урбан-парк був належним чином вписаний в існуючий проєкт реконструкції парку Культури та відпочинку, реалізація проєкту буде узгоджуватися з місцевими проєктантами. Це необхідно для того, щоб потім не довелося перероблювати вже існуючий проєкт масштабної реконструкції міського парку Культури та відпочинку.
Після будівництва чернігівський урбан-парк буде доповнений додатковою спортивною інфраструктурою, яку не передбачає державний проєкт - майданчиками для гри у волейбол, теніс тощо.
Нова локація зі спортивною інфраструктурою, зокрема скейт парком, BMX парком, майданчиками для гри у футбол, баскетбол, для занять воркаутом, виділеними смугами для бігу та іншими спортивними елементами, має стати сучасним "магнітом" і спонукати чернігівців до занять спортом. Урбан-парк буде безкоштовним і працюватиме цілодобово.
На фото - проєкт урбан-парку на ВДНГ у Києві

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"