Аби диких тварин не стало забагато,

треба регулювати їх чисельність


 

Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства зобов’язало користувачів мисливських угідь Чернігівської та Сумської областей протягом січня-лютого провести облік диких тварин, в тому числі і занесених до Червоної Книги України.

Під час обліку необхідно дотримуватися заборони та обмежень, встановлених на період дії правового режиму воєнного стану. Обираючи методи проведення обліку, максимально використовувати анкето-опитувальний метод, метод обліку за допомогою фото- і відеопасток, облік на місцях підгодівлі та зимових скупчень тварин.

 

Визначаючи чисельність вовків, для отримання найбільш достовірних даних слід використовувати також опитування різних джерел, порівнюючи інформацію із сусідніх мисливських угідь.

Для більш об’єктивного відображення результатів обліку чисельності тварин варто залучати представників міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства, державних районних мисливствознавців, працівників державної лісової охорони, представників департаментів екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій, Держпродспоживслужби, громадськості.

Сліди тварин допомагають в обліку

 

Дату, час і місце проведення обліку користувачі мисливських угідь повинні довести до відома громадськості через засоби масової інформації та інтернет-ресурси. Первинні матеріали обліку диких тварин треба надати відділу мисливського господарства та полювання Управління до 23 лютого поточного року.

Облік диких тварин у ТОВ МРП «Рись» відбувся 7 лютого. У цьому заході взяли участь начальник Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко, начальник управління заповідної справи та екологічного моніторингу Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації Віталіна Синіговець, головний спеціаліст відділу мисливського господарства та полювання – мисливствознавець Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Володимир Бабич, директор ТОВ СМП «Рись» Роман Салівон та єгерська служба господарства.

Мисливствознавець ТОВ МРП «Рись» Володимир Нижник відзначив, що хижаків під час воєнного стану, відколи заборонили полювання, у них побільшало. Він також детально розповів, як саме тут проводять облік диких тварин.

18 січня відбулося засідання ради оборони області, проведене Чернігівською обласною військовою адміністрацією, на якому всебічно розглянули питання про регулювання чисельності хижих хутрових тварин.

Камера автоматичної фіксації

 

За результатами обговорення визначено низку важливих завдань. Зокрема, регулювання чисельності хижих та шкідливих тварин шляхом відстрілу на території Чернігівської області, крім Новгород-Сіверської, Семенівської, Корюківської, Сновської, Городнянської, Добрянської, Ріпкинської, Любецької, Гончарівської, Деснянської та Михайло-Коцюбинської громад і лісових масивів.

Вказано, що начальникам військових районних адміністрацій необхідно провести засідання Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних військових адміністраціях щодо проведення регулювання чисельності хижих та шкідливих тварин.

Користувачі мисливських угідь зобов’язані отримати дозвіл на регулювання чисельності хижих та шкідливих тварин згідно зі статтею 33 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» на підставі рішень Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних військових адміністраціях. А за три дні до проведення відстрілу – ще й письмово попередити районну військову адміністрацію, виконавчий комітет сільської, селищної або міської ради, відповідне військове командування, на території якого буде проводитися відстріл хижих та шкідливих тварин, і отримати від командування письмове погодження.

 

За інформацією Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"