Конституція України: ст. 48. «Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сімї, що включає достатнє харчування, одяг, житло».

   

             Конституційні права – не для українського простолюду!? 

 

        Що для влади не на часі, для ТОВ «Земля і воля» - актуально

 

З 1 лютого цього року наше господарство на 50 відсотків збільшує фонд зарплати, відповідно на стільки зросте оплата праці кожного працюючого.

Цю інформацію подаю не для піару, а щоб конкретним фактом показати владним «слугам народу», що і в нинішніх страшних умовах  можна дотримуватись отієї чи не найголовнішої  конституційної норми, якою я почав дану публікацію.   Про неї геть забули Лідери і «підлідерки»   всіх гілок української влади, вони дружно кинулися захищати незалежність держави, правда, здебільшого пустомолотством, і разом  з соковитим лозунговим  словоблуддям  вивітрюють  з «великих» своїх голів усвідомлення – для кого і з якою головною метою відстоюється  держава, що в ній є найвищою соціальною цінністю? Відповідь і на  це запитання записана в Конституції: людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека.  

Чи багато знайдеться в нинішній Україні середньо статистичних громадян, котрі скажуть, що стосовно них виконуються згадані вище конституційні норми? З свого боку наші горлопані  державники і політики, не сумніваюся, відразу можуть видати «на гора» пояснення: війна, агресор Путін, реформи… А я інше скажу:  треба з розумом  працювати при будь-якій ситуації, вміло казну наповнювати і найголовніше - не розкрадати її.

Знаю, що при галопуючих цінах на продукти та інші товари широкого споживання, малувато і 50-відсоткового підвищення зарплати. Але якби таке відбулося по всій Україні? Адже «Земля і воля» не на Місяці, і не в США чи Європі працює. Чому ж ми маємо таку можливість, а багато  інших – Ні?!

Не подумайте, я не вважаю ні себе, ні членів моєї команди найрозумнішими в Україні.  Навпаки, дехто  з друзів мені у вічі каже протилежне, мовляв, плюнь на все, побережи своє серце для дітей і внуків, Україні не потрібні такі «звихнуті», що вміють добре заробляти на землі, більше в пошані ті, хто вміє значно більше заробляти на перепродажу землі, хто виступає «благодійником»  на виборах, дає гроші на партії. Ми  ж тратимо прибутки на підвищення зарплати і на найголовніше – на подальший розвиток виробництва, зміцнення і модернізацію матеріальної бази, не забуваємо і про соціалку. Без цього не то що підвищеної,  ніякої  зарплати не буде.

Тож  на цей рік запланували і обов’язково здійснимо будівництво ще однієї американської сушарки (три вже є, ще дві – німецького виробництва) і додаткового елеватора на 70 тисяч тонн, бо наявного на 237 тисяч тонн уже недостатньо, оскільки взяли курс на виробництво 300 тисяч тонн зерна. Другого такого елеватора в області немає. Добудуємо останню чергу терміналу для безводного аміаку, чогось подібного теж не знайдете в області, хоча це – європейський орієнтир. Думаємо встановити ще одну лінію з вирощування  біологічного препарату (трихограми) для боротьби з шкідниками, передусім на кукурудзі, щоб допомагати й іншим господарствам.  На жаль, цей екологічний метод не поширений на Чернігівщині, як, наприклад, в Полтавській та ряд інших областей. Спорудимо нову їдальню в Лукашівському відділку на 100 місць,  16-квартирний будинок з усіма зручностями, заплановані інші будови. Розпочало ТОВ «Земля і воля» стовідсоткові виплати пайовикам за їхні частки розпайованого майна колишніх колгоспів. А це не малі гроші!

 В умовах держави, що набула «слави» всесвітнього жебрака, наші плани можуть здатися нереальними, але ту «нереальність»  кожного року підтверджуємо. Більш загадковим, певна річ, є те, що при владі злиденної України   аж ніяк не жебраки сидять, хоча  постійно просять милостиню по закордонам і в українського  народу, того, якого за рік свого керівництва довели до рівня старця  шевченківської епохи, навіть пенсії визнані найнижчими в світі. Самим же поводирям непогано жилося й при Януковичу, але захотілося, видно, повного жирування біля золотого корита із золотими батонами. Вони це одержали на крові простолюду, а розумно управляти державою  не вміють, і, вочевидь, не прагнуть  уміти!  Тут я не претендую на авторство такого негативного висновку, оскільки він звучить давно, і не тільки від українців, а й від європейських спонсорів-друзів. Я ж хочу проілюструвати те невміння і злочинне не бажання працювати на свій народ приземленими прикладами.

Конституція України: ст.14. Земля є основним національним багатством…

Знаючи цю конституційну норму, я в душі порадів, що новий аграрний міністр Олексій Павленко їде саме в аграрну  Чернігівщину, навіть наївно подумав, що їде він, щоб розібратися і чимось допомогти сільгоспвиробникам, оскільки саме вони – головний локомотив області. Хоч в таке давно вже втратив віру, але все ж подумав, адже міністр має економічну освіту, трохи вчився в європейських Нідерландах, певний час очолював відомий в Україні агрохолдинг «Райз», в уряд «висунутий» новою політичною силою «Самопоміч», голова парламентської фракції Березюк запевнив, що Павленко – не політик. І що я побачив в діях нового, важко порахувати, якого за порядковим номером, міністра? Загадку:  з якою метою він приїздив – на екскурсію чи як ревізор? В глибинку не поїхав, а нашвидку крутнувся в двох підприємствах, що під Черніговом. В одному («Млинбор») побачив проблему: є потужності з виробництва борошна, але через недостатні обсяги замовлень вони законсервовані. Ну й що? Після візиту міністра вони розконсервуються?

Побував міністр в «Чернігівському головному підприємстві по племінній справі в тваринництві». Знову  запитання: ну, й що? Порадувався за племінну справу? А коли вітчизняні м’ясокомбінати стали відмовлятися від свиней великої білої української сальної породи, наше господарство вимушене було переходити на м’ясну породу, але не української, а англійської селекції. Тепер плануємо відродити дійне стадо,  будемо завозити високоудійних корів, тільки  не з Чернігівського племгосподарства.

Звісно, щоб щось змінити в даних  проблемах, необхідна державна фінансова підтримка. Та з усією відповідальністю скажу, що сільгоспвиробники більше страждають не від браку державного фінансування, а від державного безладу і розгулу корупційно-хабарницької  системи. Ще гірше – того не хочуть помічати ні в Києві, ні в Чернігові. Хоча у журналістському звіті з приводу приїзду міністра  на офіційному сайті ОДА читаю  наступне: «Зміни, які рік тому відбулися в країні, змінили суспільство та світо уявлення українців. Безперечно, ми зробили крок до демократизації суспільства. І профільне міністерство, і обласна влада робить все необхідне, щоб покращити умови вашої роботи». А ще є  заклик до  сільгоспвиробників «вирішувати існуючі проблемні питання разом з центральними органами влади, а не чекати допомоги склавши руки».

Подібні  заяви є не що іншим, як глузування над нами, оскільки насправді за  рік нічого не змінилося в питаннях «покращення». Ми як ходили по муках, наприклад, щоб одержати дозвільні документи на якесь будівництво, так і ходимо. Скажімо, першу чергу терміналу для безводного аміаку ми будували при тій «злочинній» владі, добряче намучилися, але й при новій «демократичній» протягом чотирьох місяців добивалися  дозволів на будівництво кожної наступної черги. Все споруджується на тому ж майданчику, де раніше вже проведені всі необхідні експертизи, їхні проекти один в один, і відстані між першою і другою чергами така ж, як між другою і третьою, за вимогами проектантів. Здавалося б, бюрократичної тяганини  взагалі не повинно б бути, ще й нова влада прийшла, і неабияка, а Майданом народжена… Ні, все залишилося, як було, в деяких питаннях ще гірше стало. І це  тоді, коли мова йде про будівництво не якогось дорогого котеджу чи вишуканого  панського палацу, а промислового об’єкту, що дозволить нам підняти врожайність і здешевити собівартість продукції, отже одержати більші прибутки, що автоматично веде до збільшення відрахувань до бюджету. 

При старій  владі ми будували залізничну вітку між нашим елеватором і станцією Бобровиця, при новій владі - ваги і пункти навантаження зерна на цій залізничній вітці. Бюрократично-корупційні  порядки однакові.  Якщо за рік і відбулися якісь зміни у «світо уявленнях» українців, так це явно не в головах старих-нових і зовсім нових чиновників.

Журналісти висвітлили ще одну причину, що підштовхнула міністра агропромислового розвитку до поїздки в Чернігів, - торішні випадки  спалахів африканської чуми свиней. Як  він допоможе області, щоб це не повторилося, не написали. Я ж скажу з цього приводу наступне: урядова політика стосовно вітчизняного тваринництва набагато страшніша, ніж  існуючі в природі всі види чум разом узяті.

Ще в 2010 році наше господарство наполовину скоротило поголів’я свиней, яке становило тоді 20 відсотків від кількості по області. І не африканська чума була причиною, а штучне зниження закупівельної ціни до 12 гривень за кілограм живої ваги, що зробило свинарство збитковим. Тоді  українські урядовці настирливо почали завалювати  м’ясокомбінати м’ясними відходами з Європи і  заокеанської Бразилії, звісно, не за «спасибі» це робили . Я звернувся був через газету «Сільські вісті» до тодішнього президента Януковича, назвавши прем’єра Азарова з його урядовою свитою свинями, що підривають коріння  дуба – економіку держави. Один мій старий знайомий, він  був радником у президента,  виділив фломастером кілька речень у статті і підсунув ту газетку Януковичу, потім  розповідав, що той навіть посміявся. Але мій голос не підхопили інші   незадоволені сільгоспвиробники і «демократичні» журналісти, це тепер вони сміливі проти Януковича, водночас не помічають, що злочинна політика до вітчизняних сільгоспвиробників триває і при нинішній владі. Не розумію, про які заходи щодо збільшення чисельності поголів’я тварин вони почули від нового міністра, що так написали у звіті? У ТОВ «Землі і воля» переростають кондиційну вагу більше тисячі голів свиней м’ясної англійської породи, і нікому вони не потрібні.   Ще й  закупівельна ціна на якісну свинину – 20 – 23 гривні за кілограм живої ваги. Такою вона була й позаторік, коли долар і всі енергоресурси були в рази дешевші, коли ще не була на чолі Національного банку «доларова зірка» Гонтарєва. Які ж заходи приїздив писати в Чернігів найновіший агроміністр? До речі, його попередник від «Свободи» Ігор Швайка не довго керував, ще й оскандалився.

Не той і не цей міністр,  не їхні  недолугі корупційні управлінці  дивляться в завтрашній день розвитку вітчизняного тваринництва, цим займаються, без їхніх дебільних заходів,  наші фахівці. У товаристві «Земля і воля» створене племінне ядро двох найкращих англійських м’ясних порід, на базі якого ми можемо за рік збільшити  поголів’я свиней на 30 тисяч, а наступного року його потроїти. Було б тільки замовлення на якісну свинину! В Україні ж продовжують виробляти  ковбаси із завезених дешевих відходів, ще й з «хімією», але за європейськими цінами продажу готової продукції . Які бариші одержують переробними?!  А вітчизняне свинарство знищується, ковбаси стають «діамантовими» для переважної більшості населення, ще й такої якості, що колись ліверка по 30 копійок за кілограм була смачнішою і калорійнішою.

Невже весь цей безлад  можна списати тільки на війну? До речі, й українська преса розповідає в основному  про бої на сході і волонтерів, серед яких вже немало й пройдисвітів, що заробляють на крові воїнів і довір’ї  їхніх батьків. Особисто таких зустрічав. А недавно до моїх рук потрапила інформація про пресу 1942 року. Так от, управління пропаганди і агітації ЦК ВКП(б) своїм лисом вимагало від місцевої преси «не послаблювати уваги до роботи крамниць, їдалень, міського транспорту, лікарень, дитячих закладів». І навіть від армійських газет вимагали подавати інформацію не лише про становище на фронтах, а й про життя в тилу, подолання там труднощів.  Тоді теж люди жертвували гроші на танки і літаки, надходила допомога й від європейсько-американських союзників, але якби тільки на це понадіялись, то ніколи б не виграли війну. З нинішньої інформації виходить, що українське військо тримається на волонтерах. А куди йдуть наші  відрахування до державної казни (за минулий рік 32 мільйони), солідний військовий податок із зарплат 1200 наших працівників?  Займаємося й благодійністю, але, як кажуть, з рук у руки конкретним воїнам. Ніякий волонтер цього не зробить. Без надійного і ефективного тилу ніхто не здатний розбудувати сильну армію. Це розумів диктатор Сталін, цього, вочевидь, не розуміють сучасні «демократичні незалежники».

Більше того, навіть у цих складних умовах ніхто не відміняв статтю 43 Конституції України, яка гласить: Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя. Чи багато почитаєте зараз інформації про те, як виконується ця конституційна норма? А від цього залежить і воєнний податок, і взагалі бюджет та пенсійний фонд.

Нагадаю про ще одну конституційну норму, виписану в статті 47: Держава створює умови, за яких кожен громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Влада  вочевидь забула про цей свій обов’язок перед людьми, товариство «Земля і воля» його виконує: будували й будуємо безплатне житло. Виходить, можна це робити і в складних економічних умовах? Невиконання державною машиною й цих зобов’язань списується на війну. Чим не «золотий» період для «патріотичної» влади?

Втім, ще про одне конституційне право хочу їм нагадати: навіть запровадження надзвичайного (воєнного) стану в державі не скасовує 27 статтю Конституції України: Кожна людина має невід’ємне право на життя, обов’язок держави – захищати життя людини.

На жаль, представникам  вчорашньої  і нинішньої  влади  відомі, напевно, лише конституційні обов’язки громадян. За одностороннє тлумачення Основного закону вчорашня влада вже поплатилась. Чи задумується над своєю відповідальність сьогоднішня влада? А люди то можуть і прозріти та згадати, що за Конституцією (ст. 5) єдиним джерелом влади в Україні є народ.

                                         

                                 Леонід Яковишин, 

            Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля»

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"