Депутати згуртувались для самозахисту

В Чернігівській обласній раді створена група «Аграрії та підприємці», в яку увійшли 16 депутатів. Очолив неї радник голови обласної ради, голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів обласної ради Арсен Дідур, що має досвід успішної роботи в переробній і аграрній галузях. Він і розповів про  завдання нової депутатської групи.  

- В обласній раді депутати створили 11 фракцій і груп за партійними та іншими ідеологічними принципами, - пояснював Арсен Володимирович. – Відповідно і в роботі питання розглядаються нерідко під кутом інтересів певних політичних сил. А область то наша – не дискусійний клуб, а великий земельно-промисловий і соціальний комплекс з більш як мільйонним населенням. І в обласній раді немало депутатів, що в повсякденній роботі зайняті в агропромисловому виробництві та іншому підприємництві. Вони й побажали об’єднатися в групу, я б сказав, для самозахисту від брудних політичних і бюрократично-корупційних ігор навколо села. До речі, подібної депутатської групи, я цікавився, немає в жодній іншій обласній раді.

Що ж виходить, що ті, про яких так «піклуються» з екранів телевізорів народні депутати і урядовці , насправді потребують захисту, і неважко догадатися від кого – від самих піклувальників? Це підтвердив і керівник депутатської групи.

- У Верховній Раді першого скликання була офіційно зареєстрована депутатська група аграрників, яку очолював нині Герой України Леонід Яковишин, - продовжував своє пояснення Арсен Дідур. – Якось сам Леонід Григорович розповідав, що тоді без погодження їхньої групи не приймалися доленосні для села рішення.І дотації для сільгоспвиробників існували, хоча економічна ситуація в щойно народженій незалежній Україні була надзвичайно складна. А тепер чуємо, як деякі «розумники» з парламенту пропонують латання «дірок» у бюджеті за рахунок села.  В державі єдина галузь, яка продовжує динамічно розвиватися, - сільськогосподарська, то й неї труба вгробити? Щоб цього не трапилося, наша група тісно працюватиме з народними депутатами від Чернігівщини, а через них – з усіма іншими, хто розбирається на економіці села, пропонуватимемо їм свої ініціативи, щоб донесли до всіх парламентаріїв і «розжували» їм.

Ще на одному аргументі стосовно необхідності створення аграрної групо зупинився її керівник. Спочатку він наголосив, що оскільки всі члени нової групи працюють у сільськогосподарському виробництві і суміжному підприємництві, то саме вони здебільшого формують місцеві бюджети, а також за кошти своїх господарств і підприємств вирішують багато соціальних проблем. Отже передусім місцеві виробничники, по суті, найбільше зацікавленні в децентралізації влади на місцях, щоб мати реальний вплив на розумне витрачання бюджетних грошей, і не старцювати постійно в столиці та області. Тоді й з’явиться стимул більше заробляти для державної казни.

На думку обласного депутата і досвідченого аграрного виробничника, «знизу» видніше, які закони вкрай необхідні селу. В одиночку не донести своє бачення до столиці, а звернення депутатської групи, ще й підтримане всією обласною радою, не залишиться без уваги у столичних кабінетах.

- Впродовж багатьох останніх років ми вже надивилися на гарні обіцянки щодо розвитку наших сіл і невеличких міст, - аргументував далі ідею створення нової депутатської групи Арсен Володимирович. – Тепер показують нам ще й гарну «цукерку» у вигляді євроінтеграції. Ми не проти її прийняти, але при існуючому законодавстві і рівні державної підтримки навряд чи вона піде на користь середнім і дрібним сільгосп виробникам. А якщо звалиться на їхні голови ще й ринок землі, чого добиваються «любителі» тієї землі, то загосподарюють на ній 5-10 великих агрохолдингів, які спеціалізуватимутьсяна одному зерні, здебільшого кукурудзі і соняшнику. Неважко здогадатися, скільки залишиться в Україні сіл.

Невтішні прогнози аграрний депутат складає в порівнянні з європейською практикою розвитку сільгосп виробництва. Каже, мовляв, польські селяни одержують державну дотацію до тисячі євро на гектар сільгоспугідь. Нашим - хоча б 400 євро дали, тоді б і продукцію виробляли конкуренто спроможну.

Звісно, в сьогоднішній ситуації одержати таку допомогу від держави – не реально. То хоча б прибрали з дороги селян бюрократично-корупційні гальма і явні перепони. Тому перед депутатською групою ставиться і таке завдання: допомагати один одному в господарюванні і в боротьбі з «наїздами».

До керівника депутатської групи, голови постійної аграрної комісії побільшало звернень за останні дні від колег по обласній раді і виробництву: до одних господарств застосували надмірну «принциповість» даїшники (ще й грубіяни), до інших - зачастили інспектори з перевірками, навідуються й чужі рейдери. Заради власного передвиборчого піару окремі кандидати в депутати вдаються до «підстави» колег… Чи стане займатися захистом аграріїв якась партійна фракція? Особливо зараз, напередодні виборів? Та навіть ситуація на сході України відійшла на задній план, а на перший – вийшли лозунги: «Всі на вибори! І тільки за наших кандидатів!».

З аргументацій Арсена Володимировича видно, що поле діяльності аграрної групи у обласній раді досить довге і широке. В це депутатське об’єднання ніхто нікого не «затягував» і не перекуповував, як це стало нормою для нардепів. То, може, справді буде якась користь для людей? Ще й приклад для Верховної?..

Допитувався у голови депутатської групи Арсена Дідура Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"