У військовому лісгоспі, як на передовій



Державне підприємство «Остерський військовий лісгосп» – у прямому сенсі є найбільш пожежонебезпечним лісгоспом області, адже поруч розташовані військові полігони, які тримають у постійній напрузі лісівників Остерщини. Днями на базі лісгоспу відбулася виїзна нарада керівників лісогосподарських підприємств на чолі з начальником управління Чернігівського ОУЛМГ Юрієм Болоховцем. Основна тема – боротьба з лісовими пожежами.

 

Остерський військовий лісгосп давно став науково-практичним центром, де відпрацьовують навички боротьби з лісовими пожежами. Так, у 2019-му році за участю директора Глобального центру моніторингу пожеж Йохана Голдаммера та співробітників кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України на базі підприємства відбулись масштабні польові навчання, у ході яких лісові охоронці практично освоювали метод «контрольованого палу».

«Для застосування цього методу при гасінні пожеж підприємством було закуплено 5 апаратів АЗ-4. На навчаннях ми також постійно закріплюємо класичні методи боротьби з вогнем у лісі за допомогою ранців, особливо у важкодоступних місцях для техніки», – уточнив керівник підприємства Володимир Брайко.

Йохан Голдаммер відзначив Остерський військовий лісгосп як підготовлену базу. На міжнародній конференції цього року, яка проходила он-лайн через пандемію, розглядали питання щодо можливості проведення другого практичного етапу зазначеної конференції саме на базі цього підприємства.

У Городищенському лісництві учасники наради ознайомились із засобами пожежогасіння. Особливою гордістю «Остерського військового лісгоспу» є переобладнані спеціалістами підприємства мобільні модулі, які дозволяють оперативно гасити пожежі на ранній стадії. Особливу увагу учасники наради звернули на центральний спостережний пункт – це «око безпеки» лісів, яке за допомогою надсучасних камер відеоспостереження стежить за лісовими масивами.

А для того, щоб зменшити антропологічне навантаження на ліси, лісівники будують рекреаційні пункти. На одному з таких – під назвою «Захисник» – побували і директори лісгоспів. Для того, щоб оперативно гасити пожежі, викопують водойми. Останні допомагають не лише боротися з вогнем, але й є водопоями для диких тварин.

Стержнем наради стало навчання. Про його хід і результати розповів Володимир Брайко.

«За нашою легендою, в одному з лісництв підприємства відбулось загоряння. Центральний диспетчер з Городищенського лісництва повідомив головному лісничому, що бачить дим. За даними відеоспостереження, по азимутах із двох камер чітко визначили, що це на межі кварталів 213-215. На місце загоряння одразу ж спрямували найближчу пожежну команду з Карпилівського лісництва. Вже за 10 хвилин вона прибула на пожежу. З нею і головний лісничий, котрий зробив висновки, що вогонь стрімко поширюється, бо швидкість вітру – понад 10 м/с. Головний лісничий, оцінивши обстановку як керівник гасіння лісової пожежі, доповів на центральний пост, щоб негайно проінформували про це директора лісгоспу і викликали підкріплення ще з двох лісництв», – почав директор лісгоспу.

А далі – все по-плану… Підкріплення, дозаправники, всюдиходи, «БАТік» (на базі ТДТ-55, який реконструювали, зробивши ходову, двигун і, головне, – лопату з правильними кутами, додали гідравліку, щоб він міг підніматися і опускатися під потрібним кутом) і, звісно ж, трактори, завдання яких – створювати мінералізовані смуги для локалізації пожежі. На навчання прибула і військова техніка – БАТ-2 та пожежний танк, адже особливість цього лісгоспу – це співпраця з військовими та добровільні пожежні дружини. Тут навіть розроблений свій мобілізаційний план.

Присутні на навчаннях представники ДСНС поставили остерським лісівникам оцінку «відмінно», а начальник Чернігівського ОУЛМГ Юрій Болоховець зауважив, що така підготовка та пожежний технічний парк повинні бути у кожному лісовому господарстві. У Остерському військову лісгоспі дійсно все по-військовому, а у боротьбі з вогнем – вони одні з найкращих, і підтвердження тому – боротьба з цьогорічними весняними пожежами.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"