В поліції Чернігівщини запровадять систему «Custody Records»



Представник Управління дотримання прав людини Національної поліції України в Чернігівській області Лариса Борисенко розказала про принцип роботи системи автоматичного обліку затриманих осіб «Custody Records».  Нині система вже ефективно впроваджена в ізоляторах тимчасового тримання у чотирьох містах: Сарни, Кропивницький, Херсон та Дніпро.

 

Поступово керівництво Національної поліції України планує розширити функціонування цієї системи не тільки в ІТТ, а і у всіх територіальних підрозділах поліції.

Система «Custody Records» запроваджується як з метою захисту поліцейського від можливих неправдивих звинувачень у неправомірних діях, так і для захисту затриманого громадянина в частині  забезпечення дотримання прав людини, законності тримання під вартою, гарантування безпечного середовища, а також виявлення порушень процесуальних прав та гарантій громадян.

«Custody Records» передбачає повну відеофіксацію всіх дій поліцейських з моменту затримання громадянина до поміщення його в ізолятор тимчасового тримання або звільнення. Система буде автоматизувати роботу поліцейського та виключати можливість незаконного поводження, - сказала Лариса Борисенко.

Пересування затриманого відбуватиметься лише у чітко визначених службових приміщеннях, де є відеофіксація (окрім кімнати для проведення медичного огляду). Одночасно це відео передаватиметься до дата-центру Національної поліції України.

    Таким чином процес затримання фіксуватимуть боді-камери поліцейських, потім відео записуватиметься у спецавто, яке слідуватиме до територіального відділу поліції або ізолятора тимчасового тримання. Далі відеофіксація відбуватиметься під час спілкування правоохоронців з підозрюваним у кімнатах для затриманих осіб, для проведення слідчих дій, для очікування спілкування зі службовими особами, відповідальними за перебування затриманих. Тобто буде відбуватись безперервне відеоспостереження та фіксація дій як поліцейських, так і затриманих осіб, - підкреслює Лариса Борисенко.

Затриману особу у територіальному відділі поліції або ізоляторі тимчасового тримання зустрічатиме співробітник, відповідальний за затриманих (інспектор з дотримання прав людини). Він пояснюватиме затриманому, що все записується на відеокамеру.

В окремій кімнаті під відео- та аудіозапис інспектор буде проводити з ним перше інтерв’ю та робити відповідні позначки в системі. Якщо затриманий виявить бажання поскаржитися на дії правоохоронців, інспектор з дотримання прав людини одразу передаватиме інформацію до Департаменту внутрішньої системи або Державного бюро розслідувань.

Система «Custody Records» буде автоматизувати роботу поліцейського та виключати можливість незаконного поводження, у тому числі й протягом усього часу перебування утримуваної особи в ізоляторі тимчасового тримання.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"