У Десні після травми на навчаннях помер військовий

Кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство» розслідує поліція Козелецького району після смерті військовослужбовця в Десні. Про це UA: Чернігів сказала речниця поліції області Наталія Реберг. 55-річний інструктор Олександр Антіпов помер 6 вересня біля власного будинку. Родичі військового переконані – смертельну травму він отримав на полігоні під час навчань.

Людмила Куриленко тримає в руках фотографію батька – Олександра Антіпова. Близько третьої ночі 6 вересня чоловік вийшов на вулицю покурити. Додому не повернувся. За кілька хвилин його знайшли непритомним біля власного під’їзду.

Людмила Куриленко, донька померлого

«Тато лежав ось так, видно було, що в нього рука закинута, що він сповзав, недопалок лежав, він ще тлів до кінця. Почали робити масаж серця, штучне дихання. Робив спочатку чоловік мій чоловік і чоловік сестри. Він робив масаж серця, а мій чоловік робив штучне дихання. Потім приїхала швидка, вони теж робили штучне дихання».

О 4:15 медики констатували смерть. 7 вересня Олександра Антіпова поховали на місцевому кладовищі в Десні. Йому було 55 років, 27 з них чоловік прослужив у армії. Останніх чотири старший прапорщик обіймав посаду інструктора.

Родичі Антіпова припускають, саме на полігоні під час навчань чоловік отримав травму, через яку помер.

Людмила Куриленко, донька померлого

«Це все було 4 числа. Він сказав, що коли на танку їхав, була ямка, і каже, щось захрустіло в спині. Що він з танку сам не зміг вилізти, його стягували з танку, допомагали йому».

На той момент чоловік був у санчастині. Там йому дали укол, виписали лікарняний і відпустили додому, каже Людмила.

Людмила Куриленко, донька померлого

«Йому зробили блокаду, не зробили ні знімок, нічого. Вони толком його навіть не оглянули».

Дорогою військового кілька разів знудило, вдома стало гірше, каже дочка. Він відмовився їсти, постійно скаржився на біль.

Дарина Полторацька, донька померлого

«У мене висновок патологоанатомічного розтину. Тут навіть написано у висновку, що перелам ребер і грудної клітини внаслідок травми, нанесеної тупим предметом – від удару, і розрив хребтової вени, внаслідок чого він помер від кровотечі. Тобто він протягом двох діб повільно помирав від кровотечі».

Останній заїзд з Олександром Антіповим 4 вересня виконував солдат Сергій Мінчега. Чоловік каже, ніяких відхилень від статуту на полігоні не було.

Сергій Мінчега, солдат з 57-ї бригади

«Це були звичайні тренування. Такого серйозного нічого не було. Так, на шляху перепони якісь були, там доволі малий рельєф місцевості, це теж можна враховувати, що пісок, якісь ямки. Я під час спуску в ямку скидаю газ, на першій передачі, скинув, при виході даю газу. Тобто завжди скидав газ. Щоб сильно смикнуло – нічого такого не було. Т-64 підвіска доволі м’яка для того, щоб сильний ривок був. Після того, як ми приїхали, він подав команду вийти з машини, заглушити її, я її заглушив, виліз, він мовчки виліз з машини й пішов у бік вишки, тримаючись за спину».

У свою чергу лікар медичного пункту Андрій Товченко, який оглядав Антіпова, каже - від госпіталізації військовий відмовився сам.

Андрій Товченко, лікар медичного пункту

«За травму в танку він нічого не казав. Єдине, що він казав, що після проходження нормативів водіння йому стало гірше, тобто біль підсилився. Він відмовився від того, щоб піти в госпіталь, я довів йому, що якщо буде стан погіршуватися з приводу хребта, це може призвести до відмови органів малого тазу коли защімлюється нервовий корінець, якщо буде якесь у нього погіршення, то щоб звертався в госпіталь, викликав швидку чи звертався до нас, до медичного пункту полку, ну, за медичною допомогою. Але він за медичною допомогою не звертався».

Дарина Полторацька, донька померлого

«Якби він направив на рентген, він би побачив на рентгені перелам ребер і найголовніше – розрив вени, кровотечу на рентгені видно, воно йде затемненням, тоді можна було батька врятувати. Це медична халатність, але тут ще треба розбиратися, хто дав наказ не везти папу до шпиталю, щоб не було НП. Вони не хочуть визнавати, що смерть настала внаслідок травми на роботі, при виконанні службових обов’язків. Цього ми намагаємося добитися».

Нині поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство». Справу також розслідує військова прокуратура Деснянського гарнізону.

Сюжет UA: Чернігів

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"