Стратегічні плани Батуринської ОТГ поступово реалізуються

Такий висновок можна зробити за результатами знайомства зі змінами, що відбуваються. У жовтні минулого року сесія міської ради ухвалила стратегію розвитку громади – час замалий для кардинальних перетворень, але цілком достатній та показовий для розуміння наявних тенденцій. Про те, як Батуринська громада реалізовує стратегію розвитку мова йшла під час виїзної консультації Володимира Бойка, радника з регіонального розвитку Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою». У зустрічі взяли участь Леонід Душа, Батуринський міський голова, Олександр Козловський, перший заступник голови, працівники виконкому та бюджетних організацій.

Як зазначив Володимир Бойко, формуючи перший план заходів із реалізації стратегії робоча група намагалась відбирати до нього відносно прості для виконання проекти, приземлені на першочергові потреби, відкладаючи масштабніші до наступного етапу.

«Результати впровадження стратегії громадою розвитку вражають. Значні кошти (переважно власні, але частково – державної інфраструктурної субвенції) вкладено в ремонти шкіл – Батуринської та Городищенської. Причому реновація приміщень для молодших класів та їдальні в гетьманській столиці настільки ґрунтовна, що мало чим за результатами відрізняється від нових приміщень. Значні кошти вкладені й в будинок, де займають середні та старші класи. Завершується облаштування приміщення під Центр надання адміністративних послуг – також за кошти від власних надходжень. Крім того, Батуринська ОТГ стала одним із переможців на участь в проекті модернізації та осучасненні ЦНАПів, який реалізовує Програма «U-LEAD з Європою». Капітально відремонтовано адміністративне приміщення Матіївського старостинського округу, завершується – Городищенського», - поділився враженнями Володимир Бойко. Цікаво, що в обох старостатах адмінприміщення перетворюються на сучасні відкриті офіси, де окрім старости будуть розміщуватися інші служби (бібліотека, спортзал).

Також завершується будівництво пішохідного мосту через Сейм та оглядового майданчику. Крім того, відновлено дорожнє покриття на одній з вулиць, де воно фактично зникло, а до завершення року планується реалізувати проект з освітлення вулиць центральної частини адміністративного центру громади. Одночасно розпочнеться встановлення системи камер відео-спостереження.

Батуринська громада є гарними прикладом у розвитку туристичного потенціалу, причому родзинкою в цій справі є поєднання сучасних розважальних заходів, які популяризують історико-культурну спадщину. За час що минув тут організували кілька масових фестивально-концертних акцій і мають намір робити їх ще більш креативними та яскравими у майбутньому.

«Скоріш за все, в наступний період громада спробує зробити стрибок у своєму розвитку, спираючись на три складові: історико-культурний та подієвий туризм (вже є), лікування та відпочинок (пасивний та активний). Останніх двох складових немає – їх ще належить створити. Передумови для цього є – ще в дев’яності роки на острові, утвореним течією Сейму, хотіли створити туристично-діловий комплекс для родинного відпочинку, а також проведення ділових заходів», - сказав Володимир Бойко. На його думку, підйом ділової активності в Україні сприятиме підвищення інтересу до таких місцин. Втім, це може бути й масштабний інфраструктурний проект за бюджетні кошти або міжнародної технічної допомоги.

Взагалі, Батуринська громада має багато ідей та планів. Серед масштабних ідей – будівництво сміттєпереробного заводу у співпраці із сусідніми ОТГ. також планують облаштувати креативні вуличні простори, побудувати фонтан, створити дитячо-юнацьку спортивну школу, відремонтувати стадіон, відновити історичне середовище та урбаністичний вигляд центру міста, його благоустрій, облаштування полігону для мотоциклів, розробка нового майданчику для фестивалю «Шабля», заснування парку розваг. Причому значна частина задуманого засновується на державно-приватному партнерстві. І це лише частина задуманого, нових проектних ідей Батуринської територіальної громади.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"