Посилено охорону новорічних дерев


 

В ДП «Чернігівський лісгосп» посилено охорону хвойний насаджень від незаконних рубок у період новорічно-різдвяних свят 2020 року

Новорічні та різдвяні свята для людей в більшості асоціюються із ялинкою чи сосною. Хтось обирає живе дерево в горщику, зрубане в лісі на плантації та придбане у відповідному місці чи штучне. Гаряча пора настає і у лісовому господарстві, адже частішають випадки незаконних рубок хвойних насаджень.

Державним підприємством «Чернігівське лісове господарство» затверджено наказ «Про посилення охорони хвойний насаджень від незаконних рубок у період новорічно-різдвяних свят 2020 року» від 26.11.2019 року.

З метою недопущення незаконних вирубок новорічних сосен та ялинок посилено охорону державного лісового фонду (молодих насаджень сосни звичайної та ялини європейської). Також підприємством розроблені комплексні плани проведення спільних рейдів у лісах під час зазначеного періоду по виявленню порушників лісового господарства. До рейдів залучаються представники територіальних підрозділів Національної поліції, Державної екологічної інспекції, громадські інспектори з охорони довкілля, представники засобів масової інформації.

У разі виявлення незаконних вирубок новорічних ялинок та сосен лісничі всіх лісництв зобов’язані приймати відповідні заходи реагування щодо оформлення матеріалів про лісопорушення та забезпечення подальшого провадження матеріалів у справах про скоєння лісопорушень.

Для оперативного реагування на лісопорушення у період новорічно-різдвяних свят в ДП «Чернігівський лісгосп» запроваджено консультаційну телефонну «гарячу лінію» з питань реалізації новорічних ялинок та оперативного реагування на повідомлення про порушення лісового законодавства.

Телефонні номери 04622-3-36-57 (відділ лісосировинних ресурсів), 04622-3-21-67 (відділ лісового господарства)  використовуються як номери гарячої лінії у робочі дні з 8-00 до 17-00 год. Номер +380674616224 – без вихідних цілодобово.

Звертаємо увагу, що згідно додатку 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року № 665 «Про затвердження такс для обчислення шкоди, заподіяної лісу» сума збитків за незаконно зрубані дерева сосни віком до 41 року в передноворічний період з грудня по січень, залежно від діаметру пня, становить: до 10 см - 498,47 грн.; 10,1-14 см – 878,25 грн; 14,1-18 см – 2254,97 грн.

 Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-1020 грн), а посадові особи від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів (2550-5100 грн).

Перш ніж рубати дерево подумайте, чи не дешевше його купити!

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"