Добірка новин про роботу прокуратури


Обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою чоловіку, якого підозрюють у вбивстві товариша під час застілля

Під процесуальним керівництвом Чернігівської місцевої прокуратури слідчим відділом Чернігівського районного відділення поліції Чернігівського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області проводиться досудове розслідування за фактом умисного протиправного заподіяння смерті потерпілому (ч. 1 ст. 115 КК України).
Досудовим розслідуванням встановлено, що 03.12.2019, близько 21 год.15 хв., підозрюваний, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, в ході конфлікту, який стався у одному з будинків у с. Слобода, Чернігівського району та області, наніс знайомому один удар ножем в область грудної клітини справа, чим спричинив потерпілому тілесне ушкодження у вигляді косо-вертикальної колото-різаної рани грудної клітини з ушкодженням серця, від якого останній помер на місці події.
Наразі чоловіку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України. Ухвалою слідчого судді Деснянського районного суду м. Чернігова від 05.12.2019 підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Довідково: ч. 1 ст. 115 КК України передбачає безальтернативне покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 15 років.

 

Прокурорами вжито заходів щодо передачі у комунальну власність 60 га земель сільськогосподарського призначення вартістю 3 мільйони гривень

Органами прокуратури Чернігівської області постійно вивчається питання додержання вимог законодавства у сфері комунальної власності. З метою усунення виявлених фактів порушень та захисту інтересів територіальних громад прокурорами широко використовуються повноваження представницького характеру.
Враховуючи, що деякі з сільських рад Прилуцького та Срібнянського районів не вживали заходів, спрямованих на визнання спадщини відумерлою та оформлення права власності на неї, Прилуцькою місцевою прокуратурою упродовж 2019 року до суду заявлено 13 позовів вказаної категорії. Саме завдяки чіткій правовій позиції місцевого прокурора всі позови задоволено судами.
Наразі рішення судів виконані та в комунальну власність сільських рад Прилуцького та Срібнянського районів передано 60 га земель сільськогосподарського призначення вартістю 3 млн грн. та 3 житлових будинки загальною вартістю майже 2, 5 млн грн.  

 

Чернігівським апеляційним судом підтверджена принципова позиція прокурора щодо призначення покарання неповнолітньому


 
За результатами апеляційного розгляду 2.12.2019 суд не знайшов підстав для зміни вироку Новозаводського районного суду м. Чернігова, підтвердивши правильність позиції сторони обвинувачення.
Нагадаємо, що судом першої інстанції, за принципової позиції прокурора, підкріпленої беззаперечними доказами, 11.06.2019 ухвалено вирок, яким неповнолітнього, з урахуванням його віку та впливу дорослого співучасника, засуджено до 3 років 8 місяців позбавлення волі за участь у розбійному нападі, який вчинений групою осіб за попередньою змовою, з проникненням в житло потерпілої.
Так, у жовтні 2018 року, двоє молодиків проникли через вікно до оселі пенсіонерки у м. Чернігові, зв’язали її, надягли на голову наволочку та завдали тілесних ушкоджень. «Здобиччю» зловмисників стали гроші, золоті вироби та банківська картка з коштами на рахунку. Діями співучасників потерпілій нанесена матеріальна шкода на загальну суму більше 10 тисяч гривень.
Одним з нападників виявився 17-річний житель м. Ніжина.
Сторона захисту оскаржила вирок до Чернігівського апеляційного суду з підстав невідповідності призначеного покарання ступеню тяжкості вчиненого злочину та особі обвинуваченого внаслідок суворості, однак у задоволенні цієї апеляційної скарги було відмовлено. Вирок набрав законної сили.
 
 

Апеляційним судом залишено в силі вирок стосовно керівника структурного підрозділу прикордонної служби, якого засуджено за вчинення корупційного злочину

 

Колегія суддів Чернігівського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу керівника структурного підрозділу прикордонної служби «Добрянка» на вирок Деснянського районного суду м. Чернігова, яким його визнано винуватим у вчиненні корупційного злочину, призначено покарання у вигляді штрафу у розмірі 24650 грн та позбавлено права обіймати посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах строком на три роки.
Прокурором у суді доведено, що посадовець отримав від громадянина неправомірну вигоду у сумі 6750 гривень за сприяння у безперешкодному переміщенні через державний кордон тютюнових виробів.
Після незаконного ввезення на територію України тютюнових виробів, виготовлених у Республіці Білорусь, у кількості 450 блоків, прикордонник був затриманий працівниками СБУ при безпосередній передачі суми хабаря. У суді обвинувачений просив скасувати вирок суду першої інстанції та виправдати у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України.
Проте, врахувавши позицію прокурора, у задоволенні апеляційної скарги обвинуваченого судом відмовлено.
Вирок Деснянського районного суду набрав законної сили.


До покарання у вигляді позбавлення волі засуджено чоловіка за крадіжки з магазинів та відкрите викрадення грошей

 

Під час судового розгляду встановлено, що обвинувачений 13.02.2019, зранку, перебуваючи в приміщенні національної лотереї «Золотий кубок», що по вул. Рокосовського у м. Чернігові, зі столу таємно викрав кавоварку. У подальшому, він 06.03.2019, вранці, перебуваючи в приміщенні закладу «Космолот», що по вул. Рокосовського в м. Чернігові, через незачинене вікно проник до касової кімнати, де зі столу відкрито викрав картонну коробку з грошовими коштами у сумі 2010 грн. Хоча касир намагалась зупинити обвинуваченого, вхопивши його за руку, останній вирвався та втік з місця пригоди.
Вчиненням цих злочинів крадій не обмежився, а тому вже через місяць зайшов до магазину «Продукти - 556» ТОВ «АТБ-маркет» по вул. Всіхсвятській  в м. Чернігові, де з торгівельної полиці таємно викрав одну пачку кави «Jacobs Monarch».
В судовому засіданні обвинувачений вину згідно пред’явленого обвинувачення визнав частково, зазначивши, що касир його за руку не хапала, оскільки в цей час спала, тому викрадення грошей було не відкритим, а таємним. Разом з тим, прокурором в судовому засіданні надано беззаперечні докази вини обвинуваченого, оскільки всі злочини чоловіка зафіксовано на камерах відеоспостереження закладів та магазину. Крім того, касир у судовому засіданні підтвердила, що дійсно спіймала обвинуваченого «на гарячому». Відтак, вироком Деснянського районного суду м. Чернігова від 03.12.2019 його засуджено за ч. 2 ст. 185, ч. 3 ст. 186 КК України та призначено остаточне покарання у виді 5 років 6 місяців позбавлення волі.

 

За допущену службову недбалість, внаслідок якої державі завдано збитків на майже 4 млн грн., засуджено працівника лісогосподарського підприємства на Чернігівщині

 

Прокуратурою області забезпечено підтримання публічного обвинувачення у кримінальному провадженні за фактом службової недбалості, допущеної працівником комунального лісгоспу, яка призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК України).
Так, у лютому 2017 року майстер лісу одного з комунальних лісогосподарських підприємств області при відведенні лісової ділянки під рубку допустив службову недбалість, невірно визначивши місце розташування та межі ділянки, у результаті чого на території державного лісгоспу незаконно зрубано 441 дерево листяних порід, чим державі спричинено збитки на  суму майже 4 млн грн.
За результатами судового розгляду, вироком одного з районних судів області майстра лісу засуджено до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком  2 роки. Також обвинуваченому призначено два додаткових покарання, а саме штраф у розмірі 250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян та позбавлення права обіймати посади, пов’язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у державних та комунальних лісогосподарських підприємствах строком на 2 роки.
    
За інформацією прес-служби прокуратури Чернігівської області та Чернігівської місцевої прокуратури

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"